Elemzések Szakadék szélén táncol a hazai munkaerőpiac

Szakadék szélén táncol a hazai munkaerőpiac

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.09.25 12:37

Szakadék szélén táncol a hazai munkaerőpiac

A magyar járműipari vállalatok a kormányzati kommunikációval szemben igenis úgy látják, a szakképzett munkaerő egyszerűen elmenekül az országból. Egyre reálisabbnak tűnik a népvándorlók alkalmazása.

Hirdetés

A közép-dunántúli autóipari cégek esélyt sem látnak rá, hogy lesz jelentkező az emiatt fel sem adott álláshirdetéseikre. Katasztrofális munkaerőhiány alakult ki Magyarországon, amelyen egy Audi vagy Bosch megpróbálja túltenni magát, de a kisebb hazai beszállítók azt mondják, talpon maradásukat veszélyezteti a tömeges külföldi munkavállalás. Még a menekültek foglalkoztatása sem teljességgel kizárt - a vs.hu festette meg a tájképet "csata" közben, avagy összeomlás előtt.

A Bakony-Balaton Gépjárműipari és Mechatronikai Klaszter szeptember elejére országos munkaerő-toborzást hirdetett meg. Azután lefújta. – Elfogyott a munkaerő. Aki írni, számolni tud, akinek nem okoz gondot, hogy reggel 6-ra bejöjjön, és 2 óráig dolgozzon, az elment külföldre, pedig még különösebb szakképzettség sem kell – fogalmazott borúlátóan a térség autóipari vállalkozásait összefogó szervezet elnöke, Gellén László, az ajkai Poppe+Potthoff Hungária Kft. gazdasági igazgatója. A toborzásról pedig azért mondtak le, mert még az ország keleti feléből is olyan visszajelzéseket kaptak, hogy képtelenség szabad munkaerőt találni.

Szívesen fejlődne a Poppe+Pothoff Hungária, ha találnának elég kollégát

Hasonló problémákról számolt be a hűtő-fűtő csőrendszereket gyártó ContiTech Fluid Automotive Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Mihály. Ő főként a mérnökhiányra panaszkodott. A makói és nyíregyházi telephellyel rendelkező vállalat éppen a napokban jelentette be, hogy 5 milliárd forintos beruházással bővíti kapacitását, és ezzel további 216 embernek ad munkát. – Akár 6 hónapig is keresnünk kell az alkalmas embereket a vezető pozíciókba, ami lassítja a növekedést – mutatott rá Nagy Mihály.

A vállalatok egymástól csábítják el az embereket – mondja az ajkai igazgató –, de a külföldi ötszörös-hatszoros keresetekkel nem tudnak versenyre kelni. Tőlük is folyamatosan mennek el Ausztriába, akár mosogatónak vagy szobalánynak is.

Ajkán úgy látják, hogy amíg az Audi vagy az Opel saját kezébe vette az utánpótlás nevelésének ügyét, a kisebb hazai beszállítók ebbe a versenyfutásba beleroppanhatnak. Arra a kérdésre, hogy felmerült-e bennük az Európába érkező menekültek esetleges foglalkoztatása, ha ez jogilag lehetségessé válik, Gellén László azt mondta: elképzelhető, de még kicsit távoli dolog.

– A plakátkampány nem segített abban, hogy itt maradjanak, rohannak át az országon. Csak az a baj, hogy a magyarok is mennek, ugyanabba az irányba...

A teljes cikk itt olvasható.

Kiemelt Partnereink