Elemzések 85 milliárdos járműipari beruházás Magyarországon – ez történt a 43. héten

85 milliárdos járműipari beruházás Magyarországon – ez történt a 43. héten

Wurmbrandt András | 2017.10.30 11:30

85 milliárdos járműipari beruházás Magyarországon – ez történt a 43. héten

Digitális gyártástechnológia, K+F és a DriveGuard abroncs gyártása került Tatabányára annak a fejlesztési programnak az eredményeképpen a világ legnagyobb abroncs- és gumitermék-gyártójának magyar leányvállalata hajtott végre. Ez is a múlt hét eseménye, nézzük, mi történt még az autóiparban.

Hirdetés

Gyártók

Már jópár alkalommal beszámoltunk az Opel felvásárlása után várható PSA-átszervezésekről, az új francia tulajdonos egyre élesebbé váló kommunikációjának legutóbb megnyilvánulása 400 brit munkahely megszűnését jelentette az egyik helyi Vauxhall-üzemben. Ez azonban a Center Automotive Research (CAR) számításai szerint mindössze a kezdet lehet.

Rendhagyó esemény zajlott a közelmúltban az Audi Hungarianál: Miklós Edit alpesi síző az Audi Hungaria modern szélcsatornájában teljes sífelszerelését tesztelte. A teszt célja a testtartás optimalizálásával a légellenállás csökkentése, maximum 90 km/h szélerősségnél. A 250 négyzetméteres szélcsatorna épületében a Győrben gyártott Audi modelleket tesztelik és különféle aeroakusztikai vizsgálatokat végeznek az autókon. A 320.000 m3/óra maximális légtömegáramú szélcsatornában egy háromtonnás ventilátor gyorsítja a levegőt akár 160 km/órás sebességre, amely egy orkán erejű szélnek felel meg.

Beszállítók

Befejezte fejlesztési programját és felavatta kibővített tatabányai üzemét a Bridgestone. 85 milliárd forintos beruházásának keretein belül a világ legnagyobb abroncs- és gumitermék-gyártójának magyar leányvállalata megkétszerezte gyárának alapterületét, évi 1,8 millióról 3,6 millió abroncsra növelte gyártókapacitását, valamint megháromszorozta munkavállalóinak számát. A Bridgestone gyárai közül, a világon elsőként a tatabányai gyárba építettek be egy új típusú mixert, amely jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz. A jobb minőségű alapanyagból, mesterséges intelligencia alapú digitális gyártástechnológiájával készülnek a gumiabroncsok, amelyek minőségét 480 ponton méri és elemzi a rendszer.

Átadták a Csabacast Könnyűfémöntöde Kft. új gyártóbázisát Apcon: a kapacitás megkétszerezése mellett jelentős árbevétel-növekedést tesz lehetővé és 130 új munkahelyet teremt a beruházás, amely több mint 5,6 milliárd forintból valósult meg. Ennek során 17 ezer négyzetméteres gyártóbázist húzott fel a cég. A csarnokot pedig a jelenlegi legmagasabb technikai és minőségi elvárásoknak megfelelő technológiával, illetve gépparkkal szerelték fel.

A munkaerőhiánnyal járó termelési problémák mindennaposak az autóiparban tevékenykedő vállalatoknál, és a probléma kéz a kézben jár a lakhatási kérdésekkel is. Hol lakjanak a dolgozók? Mekkora sugárban lehet buszokkal szállítani a munkatársakat? A hazai vállalatoknak a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben azzal is szembesülniük kell, hogy nagy nehézségek árán megtalált szakembereket elszállásolják.

A Festót egymás után harmadik alkalommal választotta úgynevezett preferált szállítónak a Bosch Csoport a szabványosított pneumatikus berendezések anyagcsoportban. Ezt a kitüntetést az innováció, minőség és megbízhatóság terén nyújtott kiváló teljesítményért ítéli oda a fontos beszállítói számára.

Szolgáltatók

Adókedvezményt is igényelhetnek a jövőben a vállalkozások a közép-magyarországi régióban megvalósított fejlesztéseik során, amennyiben a parlament megszavazzák a törvényjavaslatot.

Beszállítói fórumot szervezett az Automotive Hungary kiállításon a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A beszállítással foglalkozó hazai kis- és középvállalkozások a HIPA-JETRO-MAJOSZ rendezvényen bemutatkozhattak a nagyvállalati beszerzőknek, míg a HIPA standján megismerkedhettek a HIPA szolgáltatási portfóliójával.

150 ezer forintos minimálbérrel csábítja Szlovákia a magyar munkásokat. A szlovák miniszterelnök és a tárcavezető által aláírt rendelet alapján januártól 10,34 százalékkal nő a jelenleg 435 eurós minimálbér. A minimális órabér 2,75 euróra nő. A kormány azt követően hozta meg a rendeletet, hogy a munkavállalók és munkaadók képviseletei nem tudtak megállapodni.

Folyamatosan fejleszti gépparkját a fémmegmunkálás és az alkatrészgyártás területén meghatározó hazai és nemzetközi piaci pozícióval rendelkező Iron-Tech Zrt. A gyorsan növekvő megrendelői igényeknek megfelelve a vállalkozásnál állandó megújulás szükséges, ehhez pedig kiváló partnerre találtak a gépforgalmazó GE-CO Hungary Kft.-ben. A két cég kapcsolatát a tulajdonosok, az Iron-Tech részéről Bocskor Tibor, a legnagyobb koreai, japán, amerikai és török gyártók fém- és lemezmegmunkáló gépeit értékesítő GE-CO részéről pedig Rieth Thomas értékelte.

Gyártósor

Az ikonikus 2,5 literes öthengeres motor az Audi TT RS, és az Audi RS 3 Limousine szíve. Mindkét 400 lóerős modellt az Audi Hungaria munkatársai gyártják, majd Győrből indulva kerülnek világszerte nemzetközi forgalomba.

Oktatás

A zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó autonóm járműrendszerek kutatására, valamint a kutatói utánpótlás fejlesztésére 3,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumi partnereivel, az ELTE-vel, a Pannon Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel - közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

Kiemelt Partnereink