Elemzések 2030-ig még szép karriert futhat be az olaj

2030-ig még szép karriert futhat be az olaj

autopro.hu/Sz.K. | 2018.02.12 06:29

2030-ig még szép karriert futhat be az olaj

A következő 12 évben emelkedhet az olaj iránti kereslet, azonban 2030-tól az elektromos autók terjedése csúnyán keresztbe tehet a nyersanyagnak – legalábbis a Bank of America Merrill Lynch elemzője szerint.

Hirdetés

Még egy utolsó nekiiramodása lehet az olaj iránti keresletnek, legalábbis az autóipari felhasználás szempontjából, véli a Bank of America elemzője. Merrill Lynch szerint 2030-ra az összes autóeladás negyven százaléka elektromos lesz, mely lecsökkenti az olaj, mint üzemanyag iránti szükségleteket.

– Az elektromos autók terjedése valószínűleg elkezdi csökkenteni az olaj iránti keresletet a 2020-as évek elejére, 2030-ra pedig globális olajkeresleti visszazuhanást okozhat.

Annak ellenére, hogy az erős globális olajfogyasztás segít az árak magasabbra tornászásában, az elektromos autók népszerűvé válása az egyik legnagyobb hosszútávú fenyegetést jelenti számára. A legtöbb olajipari vállalat 2040-re látja a negatív rekordok megdőlését, míg a Royal Dutch Shell szerint ez már a 2030-as évek elején is bekövetkezhet. A Wood Mackenzie tanácsadó iroda szerint mindez arra ösztökéli a legnagyobb energetikai vállalatokat, hogy az olajról áttérjenek a földgázra és a kémiai üzemanyagokra.

Kiemelt Partnereink