Elemzések 163 milliárd forintot spórolhatnánk az önvezetőkkel

163 milliárd forintot spórolhatnánk az önvezetőkkel

autopro.hu/Sz.K. | 2018.07.19 08:08

163 milliárd forintot spórolhatnánk az önvezetőkkel

A német kereskedelmi és iparkamara, a DIHK tanulmánya szerint Németország az autonóm vezetésnek köszönhetően akár évente 15 milliárd eurót is spórolhat, ráadásul a széndioxid-kibocsátás is drasztikusan csökkenhet.

Hirdetés

Az önvezető autókkal a német gazdaság több mint tízmillió eurót takaríthat meg évente a német kereskedelmi- és iparkamara (DIHK) kutatásai szerint: a technológiának köszönhetően az ország számára 8,3 milliárd eurónyi (2700 milliárd forintnyi) megtakarítást és nagyjából 6,2 millió tonnával kevesebb emissziót jósolnak. Hosszabb távon, a teljes önvezetésnél a megspórolt összeg 15 milliárd euró (4900 milliárd forint) is lehet.

A tanulmány szerint jelentős hatás az üzemanyag felhasználásban, az üzemköltségekben, az időmegtakarításban és az állandó biztonságban mérhető. Az átlagos utazóidő ötödével csökkenhet, hiszen ha a közlekedés folyamata optimalizálódik, sokkal kevesebb torlódás lesz. Csak ez a tényező 4,1 milliárd eurós (1300 milliárd) spórolást jelent évente.

Ha ezeket az adatokat Németország 80 milliós lakosságára számították, gyors arányosítást követően beláthatjuk, hasonló körülmények mellett Magyarország tízmilliós lakossága is 163 milliárd forintot tudna megtakarítani évente.

A fenti megállapításokra a DUIHK tanulmánya úgy jutott, hogy 2030-ra a közlekedés teljes autonómiáját feltételezte.

Kiemelt Partnereink