Beszállítók Zöldebben fognak készülni a Panasonic cellái

Zöldebben fognak készülni a Panasonic cellái

autopro.hu/D.Á. | 2022.01.11 09:20

Zöldebben fognak készülni a Panasonic cellái

Fotó: Twitter/RedwoodMat

A nevadai Tesla Gigafactory gyárban készülő Panasonic akkumulátorcellák nagyobb arányban fognak újrahasznosított anyagokat tartalmazni a vállalat tervei szerint. A célt az újrahasznosított anyagokat gyártó Redwood Materials startup segítségével kívánják elérni.

Hirdetés

A Panasonic a CES kiállításon jelentette be, hogy partnerük, a Redwood Materials újrahasznosítás útján fog rézfóliát előállítani 2022 elejétől. Ezt 2022 második felétől használná a Tesla autóiba kerülő akkumulátorcellák gyártásához a Panasonic. A Redwood Materials megerősítette a bejelentést – elmondták, hogy ez lesz az első alkalom az iparban, hogy valaki egy gyáron belül, zárt anyagáramlási láncba foglalva akkumulátorokat újrahasznosít, feldolgoz, majd a kinyert nyersanyagokat visszatáplálja a gyártásba.

A Redwood a vékony rézhártyát leselejtezett lítiumion akkumulátorokból nyeri majd ki, amelyek nemcsak elektromos autókból, hanem szórakoztatóelektronikai termékekből, számítógépekből, elektromos szerszámokból és egyéb járművekből, például elektromos rollerekből származnak. A Panasonic az előálló fóliát a Gigafactory 1 gyárban anódgyártáshoz használja majd fel, tehát grafitbevonatot kap, passzív anyagként viselkedik a gyártásban. A cellák aktív anyagainak (lítium, nikkel, kobalt) használatáról nem nyilatkoztak a cégek.

A Teslától a Tesláig

A Redwood Materials-t 2017-ben alapította a Tesla akkori, később felmondó technológiai igazgatója és társalapítója, JB Straubel. Idő közben a kis startup azon túl, hogy többszáz millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől, számos vállalati partnerséget is kötött. Együttműködik például az Envision AESC-vel és a Forddal is – ők hasznosítják újra a cellagyártás során keletkező hulladékot, amit az amerikai autógyártó BlueOval SK vegyesvállalata termel.

A Redwood 2021 szeptemberében jelentette be, hogy nem csak újrahasznosít, de maga is fog akkumulátorcellákat gyártani, az üzeme helyszínét pedig valamikor 2022 elején fedi fel. Itt cég az említett anódfólián túl katódalapanyagot fog előállítani újrahasznosított nyersanyagokból, ezeket veszi meg majd a Panasonic, és ezáltal Straubel egykori cége, a Tesla— áll az electrive.com cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink