Beszállítók Veszteséges az acéltermelés

Veszteséges az acéltermelés

MTI | 2015.02.14 10:55

Veszteséges az acéltermelés

Csökkenő nyereségre számít idén az ArcelorMittal, a világ legnagyobb acéltermelő vállalata, amely pénteken adta ki a tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését.

Hirdetés

A világ acéltermelésének 6 százalékát előállító vállalatcsoport bevétele 18,72 milliárd dollárt tett ki 2014 utolsó negyedévében, 955 millió dolláros nettó veszteség mellett. Az egész éves nettó veszteség 1,09 milliárd dollár volt tavaly. A vállalat idén várhatóan 6,5-7 milliárd dollár közötti kamat, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ér el a tavalyi 7,2 milliárd dolláros EBITDA-nyereség után.

Az idei évre vonatkozó mérsékeltebb előrejelzés oka, hogy a vasérc árának esése csökkenti a vasércbányászatból származó profitot, valamint várhatóan alacsonyabb lesz az acél iránti globális kereslet. A tavalyi utolsó negyedévben éves összehasonlításban több mint felével 232 millió dollárra esett a vasércbányászatból származó nyeresége az ArcelorMittalnak a csökkenő vasércárak miatt.

A vasérc ára tavaly 47 százalékot zuhant, idén pedig további 13 százalékot, miután a nagy, alacsony önköltségű bányavállalatok növelték a kínálatot a piacon annak ellenére is, hogy a kínai acélfelhasználás tavaly csökkent, 1981 óta először.

A vállalatcsoport, amelynek eredménye fontos jelzőszáma a világgazdaság állapotának, arra számít, hogy idén 1,5-2 százalékkal nő a globális acélfelhasználás. Tavaly 2,5 százalékkal bővült az acélfelhasználás.

"Bár a körülmények kedvezőtlenek, arra számítunk, hogy az acélpiacok továbbra is bővülnek, különösen a magas hozzáadott értékkel bíró autóiparban" - mondta Lakshmi Mittal, a vállalat vezérigazgatója. A luxembourgi székhelyű ArcelorMittal az autóipar legnagyobb laposacél beszállítója.

Kiemelt Partnereink