Beszállítók Vasi Flansch: beszállítóként szeretnénk a piacon megmaradni

Vasi Flansch: beszállítóként szeretnénk a piacon megmaradni

autopro.hu | 2013.10.14 10:43

Vasi Flansch: beszállítóként szeretnénk a piacon megmaradni

A szombathelyi Vasi Flansch Kft. a fémmegmunkálás és az acélkereskedelem egyik nyugati régiós éllovasa. 2004-es indulásától máig növekvő gépparkkal, gyarapodó létszámmal szolgálja ki a szakmát és a piacot.

Hirdetés

A CS 4-es csarnokban találjuk Auer Istvánt, a Vasi Flansch Kft. ügyvezető igazgatóját. A szombathelyi Teleki Blanka utcai telephely nagy és zajos, ahogy azt vártuk. Az irodában mégis csend és összeszedettség uralkodik. A cég másik vezetője, Angyalosy László csak a beszélgetés végén lep meg minket. Auer Istvántól a Vasi Flansch kialakulásáról, paramétereiről, összetételéről érdeklődünk.

Auer István

A cég 2004 októberében alakult szombathelyi telephellyel, és azóta is csak Szombathelyen működik. Az első hely egy bérelt létesítmény volt, mostanra átköltöztek a Teleki Blanka utcába. A létszám négy főről indult, jelen pillanatban ott tartanak, hogy közel száz személy foglalkoztatnak. Eleinte csak a kereskedelemből vették ki részüket, de látva a piaci helyzet változását, később úgy gondolták, a gyártással is bővítik szolgáltatásaikat.

Lézervágó

„Ebben közrejátszott a válság időszaka is, tudtuk, hogy a multikkal nem lehet felvenni a versenyt. Az első gépeinket 2007-ben vásároltuk, idővel szűkült a kereskedelmi szféra, nőtt a gyártás, alakult a létszám. Az ugrásszerű növekedést a BPW-Hungáriával folytatott közös munka hozta meg. A kereskedelmet továbbra sem adtuk föl, viszont volt egy meghatározó pont a történetünkben. Egy osztrák beszállítónk tulajdonostársként beszállt a cégbe. A tulajdoni szerkezet innentől kezdve megváltozott” – mondta az igazgató.

Plazmavágó

Saját gyártmányuk nincs, viszont az évek alatt kiépített partnerhálózatnak köszönhetően sokakkal dolgoznak együtt, többek között a szombathelyi BPW-Hungária Kft.-vel, a győri Rába Járműipari Nyrt.-vel, a sárvári Edilkaminnal.

Nem volt könnyű a piacon maradni, tudták, bővülni kell, így állami támogatással új gépeket vásároltak. A meglévő gépparkkal, aminek része a két darab 3D-s fejjel ellátott plazmavágó, egy 800 tonnás excenter prés, két lézervágó és egy élhajlító, már jelentősebb piaci presztízst képvisel.

Excenter prés

A kereskedelmi tevékenységük elsősorban az alapanyagra vonatkozik: a vékonytól a vastaglemezig. Itt a megrendelők számára különböző formákat vágnak ki a lemezből. Másik szegmens a lakatosipari tevékenység, ami a BPW vonószerkezet-gyártást, az Edilkamin kandallógyártást, és egyéb alkatrészeket jelent. A piacot alapvetően az acélszerkezet-gyártók jelentik, számukra vágják ki az alkatrészeket, nekik szállítják a lemezt.

Ismerve az ipart, a munkaerőpiacot és képzési rendszert, idén szeptembertől egy jelentős vállalkozásba fogtak. Saját ipari-tanulóképzést indítottak el, innen is próbálják a leendő munkaigényüket kielégíteni. Jelenleg 14 tanulóval kötöttek szerződést. Az osztrák-magyar határ közelsége miatt sokan külföldön próbálnak szerencsét, nehéz versenybe szállni a magyar munkabérekkel.

Az ügyvezető nagy sikerként összegezte a cég története szempontjából, hogy 2010 után kialakítottak egy új vevőkört, ami a mostani árbevétel nagy részét teszi ki. Fontos továbbá, hogy több lábon állnak. A piaci igényeknek megfelelően rendelkeznek MSZ EN ISO 9001:2009-es minősítéssel és az EN 1090-2:2008+A1:2011 számú hegesztő cégminősítéssel. Nemrégiben 20 fővel tudták növelni a létszámot, a közeljövőben szeretnének a technológiában javulni.

„Nincs megállás. Új telephelyben gondolkodunk, az árbevételünket ezzel egy időben pedig kétmilliárd fölé szeretnénk tolni. Sok még a munka” – zárta szavait Auer István.

Auer István 1977-ben végzett a dunaújvárosi műszaki főiskolán. Innen Győrbe került a Rába MVG-be, majd visszajött Szombathelyre a futóműgyárba. A termelésben nőtt fel, nőtt bele. Diszpécserként kezdte és végigjárta a ranglétrát. Ezután két évet Németországban dolgozott. Jelenleg a szombathelyi Vasi Flansch Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiemelt Partnereink