Beszállítók Üzletileg is nagy siker a Bosch számára az Ipar 4.0

Üzletileg is nagy siker a Bosch számára az Ipar 4.0

autopro.hu/P.B. | 2021.04.08 16:22

Üzletileg is nagy siker a Bosch számára az Ipar 4.0

Fotó: Bosch Presse

Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technika területért felelős tagja a Hannover Messe online beharangozójában arról beszélt, hogyan képzeli el a Bosch a jövő gyárát. Az egyik fő szempont a gazdasági sikeresség, amit jól bizonyít a Bosch esetében az Ipar 4.0-hoz köthető eladások négymilliárd eurós mértéke.

Hirdetés

2021-ben a koronavírus-járvány miatt teljesen online keretek között kerül megrendezésre a Hannover Messe szakmai rendezvény április 12-e és 16-a között. Az eseményen természetesen a Bosch is részt vesz, így az április 8-i beharangozón is felszólalt a vállalat igazgatótanácsának tagja, Rolf Najork.

Najork nemcsak szóban, hanem a képi világban is bemutatta a jövő gyárát, ugyanis a Bosch egyik ilyen létesítményéből jelentkezett be. Négy fontos pillért emelt ki a jövő gyárának tulajdonságai közül: flexibilitás, fenntarthatóság, hálózatba kapcsoltság és gazdasági sikeresség. Miközben ezek elhangzottak, Najork lépéseire a gyár padlója fel-felvillant, demonstrálva ezzel, hogy a jövő gyárában még a padló is intelligens.

Megtérülő befektetés

A Bosch tíz év alatt négymilliárd eurós bevételt ért az Ipar 4.0-hoz köthető eladásaival, és csak 2020-ban 700 millió euró volt ez az összeg. Ám nem csupán emiatt kifizetődő az innovációba fektetni: a Bosch az okos megoldásokat a saját termelése során is alkalmazza. Az Ipar 4.0-ás megoldásoknak köszönhetően a vállalat gyártási folyamatai is hatékonyabbá váltak.

Sőt, a Bosch globális szintre emeli az adatbázisát, melybe mind a közel 240 üzemét bekapcsolja. A 400 millió eurós befektetésből a következő öt évben eurómilliárdos haszna lehet a cégnek.

Fenntarthatóság a mesterséges intelligenciával

A jövő gyárának fenntarthatónak kell lennie a klímaváltozás lassításának érdekében. A Bosch a Hannover Messén fogja bemutatni a Balancing Energy Network nevű rendszerét, ami a mesterséges intelligencia alapú energiamenedzsmentről szól. A rendszer optimalizálja a gyárak energia felhasználását, sőt, akár más funkciójú nagyobb épületek energiafelhasználásának javítására is alkalmas.

Ahogyan Najork fogalmazott, a Bosch készen áll arra, hogy a jövő igényeit kielégítő megoldásokkal álljon elő.

Számos újdonságot mutat be a Bosch

A Hannover Messén az előbb említett energiamenedzsment-rendszeren kívül a Bosch bemutatja a Rexroth ctrlX Automation nevű 5G-s platformját, ami a különböző kommunikációs eszközök összekötésére alkalmas, a világon elsőként 5G hálózattal.

Emellett az okospadlót, egy okos, pakoló kobotot, az APAS rendszert és további Ipar 4.0-ás szoftvereket ismertet meg a nagyközönséggel a vállalat az április 12-16. között zajló online eseményen.

Kiemelt Partnereink