Beszállítók Új technológiával növelné a villanyautók hatótávját a CATL

Új technológiával növelné a villanyautók hatótávját a CATL

autopro.hu/V.M. | 2020.08.13 06:18

Új technológiával növelné a villanyautók hatótávját a CATL

Fotó: Facebook/CATL Battery

A kínai CATL akkumulátorgyártó bejelentette, hogy egy olyan technológián dolgozik, ami lehetővé fogja tenni, hogy az akkumulátorcellákat közvetlenül az elektromos autók padlólemezébe építsék, elhagyva a ma használt tokozást.

Hirdetés

A cellákat közvetlenül a padlólemezbe integrálva hely szabadul fel, amit további cellák elhelyezésére lehet hasznosítani, növelve a jármű hatótávját. Zeng Yuqun, a CATL elnöke egy augusztus 12-i, vuhani konferencián elárulta, hogy a még 2030 előtt érkező technológiával a villanyautók maximális hatótávolsága a 800 kilométert is meghaladhatja.

A CATL akkumulátorcellákat szállít a Teslának, a Volkswagennek és a Daimlernek is. Utóbbival nemrég állapodott meg az együttműködés kiterjesztéséről, azt megelőzően pedig a Hondával is kooperációra lépett. Az viszont nem ismert, hogy az új megoldás fejlesztésében részt vesz-e egy autógyártó.

A CATL által fejlesztetthez hasonló technológiáknak köszönhetően az akkumulátorgyártók jobban kivehetnék részüket a járművek tervezéséből.

Expanziós törekvések

Zeng arra számít, hogy az európai elektromosautó-piac mérete idén meg fogja haladni a kínaiét, mivel a ázsiai ország kormánya csökkenti a villanyhajtású modellek vételét ösztönző támogatásokat. Továbbá azt is elmondta, hogy a vállalat új üzletlehetőségek után kutat, melyek között ott van például az akkumulátorok újrahasznosítása és azok hálózatba integrált energiatárolóként való használata is.

Egy nappal Zeng megszólalása előtt az is kiderült, hogy a CATL 2,73 milliárd dollárt készül befektetni kulcsfontosságú erőforrások megszerzése, valamint a globális terjeszkedés felgyorsítása érdekében – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink