Beszállítók Új csarnokkal bővült az autóüveggyár

Új csarnokkal bővült az autóüveggyár

Gulyás Géza | 2013.10.10 12:59

Új csarnokkal bővült az autóüveggyár

Bokrétaavató ünnepséget tartottak csütörtökön a Tatabánya-Környe Ipari Parkban. Egy új, 8300 négyzetméteres csarnokkal bővült az AGC Glass Hungary Kft. A japán tulajdonú autóüveggyár kapacitásbővítő beruházása több mint 3,5 milliárd forintos, ebből 932 millió az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása.

Hirdetés

Papp Zoltán gyárigazgató elmondta, hogy az új csarnok már decemberben teljesen elkészül. A dolgozók száma a mostani 640-ről 780-ra nő a jövő évben, a korábbi 3 millió hátsóüveg helyett már 4 milliót tudnak gyártani évente.

Papp Zoltán ügyvezető igazgató

– Jelentősen megnöveljük az AVO gyártócellák számát, az eddigi 19 helyett 48 lesz. Ezek olyan szerelőállomások, ahol különböző alkatrészeket forrasztanak, ragasztanak – magyarázta Papp Zoltán. – Ez félautomatozált tevékenység, sok a kézzel végzett munka, mivel világszerte megnövekedett az igény a készre szerelt üvegek iránt. A tatabányai gyárból 13 telephelyre szállítunk majd AVO-zott termékeket.

Prezentációjában a gyárigazgató bemutatta az üveggyártás folyamatát. Az egy tonnánál is súlyosabb nyersüveg a gyártósorra kerül, következik a mosás és a kivágás. Ezután a kemencében formázzák és edzik, majd gondos ellenőrzés után következik a csomagolás és a kiszállítás. Az immár 63.300 négyzetméteres gyárban magas szinten automatizált csúcstechnológiát alkalmaznak, nem véletlen, hogy Szerbiától Német- és Franciaországon át Spanyolországig szinte az összes európai autógyárnak szállítanak hátsó- és oldalüveget. Az utóbbiból 12 millió készül évente.

A csarnok folyamatosan épül, már szerkezetkész

Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a megyei cégek és önkormányzatok a 2008-as válság után két évvel sokat mertek pályázni, és ennek most érett be a gyümölcse. A gazdasági klíma kiváló errefelé, ennek köszönhetően a 2008 előtti eredményeket már több helyen is elérték, és a kilátások is bíztatóak.

– Egyre több az autóiparhoz kötődő cég – hangsúlyozta a megyei kormánymegbízott asszony. – Kiszámítható, biztos jövőt ígérnek a náluk dolgozóknak és családjaiknak. Az országban több mutatót tekintve is az elsők között van Komárom-Esztergom megye és Tatabánya városa; ez a menedzsmenteken kívül az itt dolgozók kiváló munkájának is köszönhető.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere emlékeztetett, hogy a megyeszékhely és Környe nagyközség közös célja az volt, amikor kialakították az ipari parkot, hogy az egyik legversenyképesebb legyen Magyarországon. A célt elérték, és mint az elmúlt hetek, hónapok, évek történései is bizonyítják, nincs megállás. Helyi cégnek, a TransportBeton Kft.-nek köszönhető, hogy nemrégiben rekordgyorsasággal készült el nem messze a spanyol Mivisa gyára, most ők építik az AGC csarnokát. Szintén nagyon gyorsan kell dolgozniuk, feszítettek a határidők, hiszen az építkezés csak augusztusban kezdődhetett el. Tartják a tempót. Utalt arra is a városvezető, hogy az AGC-nél a technológiai fejlesztésnek köszönhetően szintén felgyorsult a tempó, eddig egy oldalüveg 12 másodperc alatt került le a gyártósorral, most ez az idő 8 másodpercre csökkent.

A megrendeléseknek, a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően minden bizonnyal folytatódnak a fejlesztések az AGC Glass Hungary Kft.-nél. A tíz európai AGC gyár közül 2011-ben a legjobbnak értékelték a tatabányait a cég vezetői, most is az élcsoport biztos tagjai.

Kiemelt Partnereink