Beszállítók Új akkugyárral önállósodhat Európa

Új akkugyárral önállósodhat Európa

autopro.hu/V.M. | 2023.01.17 06:21

Új akkugyárral önállósodhat Európa

Az Elinor gigagyárának látványterve | Fotó: Elinor Batteries

Kettő norvég cég együttműködésében épülhet akkumulátorcellákat készítő gigagyár. A beruházásra igen nagy szüksége van Európának, amely az elektromos átmenetben ázsiai cégek energiatárolóira hagyatkozik.

Hirdetés

A január 12-én megalakult Elinor Batteries norvég akkumulátorgyártó és a Sintef kutatócég szándéknyilatkozatot írt alá egy közép-norvégiai akkumulátorcella-gyár felépítéséről.

A partnerek közös célja, hogy fenntartható és versenyképes akkumulátorgyártást valósítsanak meg, valamint, hogy olyan akkumulátorokat fejlesszenek ki, melyek a maiaknál biztonságosabbak, gyorsabban tölthetőek és hosszabb élettartamúak.

A gyár építése csak 2024-ben veszi kezdetét, azonban a Sintef hamarosan megnyíló akkumulátortechnológiai laboratóriumában már idén tavasszal elkezdődik a minta cellák gyártása, ami előfeltétele az Elinor beszállítói minősítésének.

Ázsiai függés

Terje Andersen, az Elinor vezérigazgatója az együttműködés bejelentésekor rámutatott, hogy az akkumulátoripart „hosszú ideje ázsiai beszállítók uralják.”

Az európai akkumulátorgyártás fejlődésben van, azonban rengeteg beruházás mögött állnak ázsiai cégek. „Őshonos” európai vállalkozások, mint a svéd Northvolt, szintén igyekeznek megvetni lábukat, azonban egyes számítások szerint 2031-re még így is csak az európai igények kétötödét elégíthetik majd ki.

Mindenesetre az Elinorral ez az arány talán javulhat majd. A norvég gigagyár előreláthatóan 2026 közepén kezdi meg a működést, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen kapacitással fog rendelkezni a termelés felfutása után.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink