Beszállítók Túlkínálat jelentkezett a lítium piacán

Túlkínálat jelentkezett a lítium piacán

autopro.hu/V.M. | 2019.11.07 16:01

Túlkínálat jelentkezett a lítium piacán

Sok van belőle, mégsem elég nagy a kereslet az autók akkumulátoraiban is használt alkálifém iránt. Ez vezetett ahhoz, hogy az amerikai székhelyű vegyipari vállalat, az Albemarle Corporation 1,3 milliárd dollárért vásárolta meg, majd zárta be új bányáját Ausztráliában, méghozzá ugyanazon a napon.

Hirdetés

Rossz volt az időzítés

A Nyugat-ausztráliai Pilbara régióban található, szinte új Wodgina fejtés dolgozóit vásárlás-majd bezárás napján ebből kifolyólag hazaküldték. Az amerikai vállalat egy éve kezdett tárgyalásokat a bányában való részesedésszerzés céljából, akkor amikor a lítium világpiaci ára még magasabb volt, illetve a mainál nagyobb elektromos autók iránti keresletet jósoltak. Wodgina egykor tantál termeléséről volt ismert. A tantált elektromos eszközökben, például mobiltelefonokban használják. A vele együtt kitermelt lítiumot szennyezőanyagként kezelték, egészen addig, amíg az akkumulátorgyártók iránta tanúsított kereslete meg nem nőtt. Albemarle és ausztráliai partnere, a Mineral Resources balszerencséjére, hogy pont azelőtt döntöttek vegyesvállalatuk létrehozásáról, mielőtt a lítium ára zuhanni kezdett.

Világszintű a visszaesés

Mivel adásvétele sokféle formában történik, a lítium piaca nem egységes. A viszonyítási alapnak tekinthető, széles körben kereskedett lítium-karbonát árfolyama viszont 60%-kal, 22 ezer dollár/tonnáról 8,5 ezer dollár/tonnára esett az év kezdete óta.

A lítium árának zuhanására visszavezethetően természetesen más bányákat, valamint feldolgozó üzemeket is bezártak vagy csökkentették azok kibocsátását. A Wodgina ügylet azonban különös fontossággal bír, hiszen az amerikai vállalat azon tervének kiemelkedően fontos eleme, amellyel célja részesedés szerzése a kontinens lítium iparában. Nem véletlen hát, hogy 50%-os tulajdonrészt birtokol a szintén ausztráliai Greenbushes fejtésben is.

A Wodgina jövője bizonytalan

Az Albemarle elnök-vezérigazgatója, Luke Kissam bejelentése szerint a bánya a piaci körülmények kedvezőbbé válásáig zárva marad.

Az amerikai vállalat és a Mineral Resources közti, épphogy lezárt 1,3 milliárd dollár összegű tranzakció két szakaszból állt. Az első nem kevesebb, mint 820 millió dollár kifizetését takarta az ausztráliai fél részére, cserébe a fejtés 60%-os tulajdonrészéért. A második keretében a Mineral Resources 40%-os részesedéshez jutott az Albemarle kettő lítium-hidroxid előállító üzemében.

Az amerikai vegyipari cég new yorki tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyama az előző héten 4,5 dollárral 60,74 dollárra esett. Jelenlegi értéke az egy évvel korábbi 105,44 dollárnál pedig 42%-kal alacsonyabb.

Nyitókép: pixabay.com

Kiemelt Partnereink