Beszállítók Több lábra áll a Blauform Kft.

Több lábra áll a Blauform Kft.

Mester Nándor | 2014.10.02 06:12

Több lábra áll a Blauform Kft.

Különféle fejlesztések révén a mostaninál több lábon szeretne állni a budaörsi központú Blauform szerszámkészítő cég. A hatvanéves vállalkozás a kapacitás még hatékonyabb kihasználására is összpontosít.

Hirdetés

Új termékekkel és szolgáltatásokkal igyekszik tovább javítani a cég piaci helyzetét a családi vállalkozásként indult Blauform Kft. Kelle Mátyás ügyvezető egyrészt fontosnak és gyümölcsözőnek nevezte a Bosch céggel, illetve más nagy autóipari vállalattal és azok beszállítóival kialakult kapcsolatot, ugyanakkor érzékeltette, hogy a fejlődéshez feltétlenül több lábon akarnak állni, más ügyfeleket is szeretnének szerezni. Ennek érdekében jelentős erőt mozgósítottak például a lézergravírozás felfuttatásához.

A társaság a hidegfolyatás technológiájára építve gyárt alkatrészeket, jelentős a szerszámkészítési tevékenysége és mérnöki szolgáltatásai. Az ügyvezető szerint egészen 2006-ig versenyképes volt a járműipari alkatrészek javítása, mint fő tevékenység, de akkorra már érezték, hogy váltani kell, annyira csökkent az utángyártott készülékek ára, hogy nem érte meg ezzel foglalkozni.

A stratégiaváltás jegyében a szerszámkészítésre helyezték a hangsúlyt, a Bosch céggel hosszú távú együttműködésbe kezdtek. Mára az első öt beszállító közé kerültek a világcég miskolci egységénél. Előnyös volt nekik, hogy megismerhették a nagyvállalat belső rendszerét, viszont a 2008-as válság idején nehezen élték meg, hogy a német vállalat központosította a beszerzést – kevesebb időt hagyva egy-egy projekt és a projektben résztvevő beszállító teljes megismerésére.

Fejlődéstörténet

Kelle Sándor, a jelenlegi ügyvezető édesapja hivatalosan 1954-ben alapította az akkor még autóvillamossággal foglalkozó céget. Nyolc évvel később megkezdték az első bendixek javítását, ezen kívül célgépeket is gyártottak. Ma egy 1500 négyzetméteres üzemben folyik a munka Budaörsön, mintegy negyvenen dolgoznak a cégnél, közülük tíz mérnök. Az ezredfordulón korszerű esztergagépeket szereztek be, bevezették a CAD-CAM rendszert és felfuttatták a képlékeny hidegalakítást.

A Blauform Kft. az elmúlt néhány évben szinte mindig évi 70-80 millió forinttal növelni tudta árbevételét, tavaly mintegy 370 millió forintot értek el. Idén viszont egyebek mellett a fejlesztési beruházások miatt várhatóan nem lesz magasabb ez a mutató, közel azonos várható a tavalyival.

Fejlődésüket ugyanakkor segítette, hogy 2013 novemberében eszközbeszerzési pályázaton közel 45 millió forintot nyertek: 12 termelési szoftvert és két modern megmunkáló gépet vásároltak a 96 millió forintos projekt során. A cég az MNB Növekedési Hitelprogramjába is bekapcsolódott, de a hitelfelvételi eljárás elhúzódása miatt végül saját forrásból kellett beszerezni a szükséges eszközöket.
Kelle Mátyás a közeljövőről szólva azt mondta: igyekeznek még jobban kihasználni meglévő kapacitásaikat, mert szerencsére igény van a nagyobb darabszámokra a gyártásban. Várhatóan arra is szükség lesz, hogy bevezessék a harmadik műszakot és nem kizárt, hogy létszámbővülésre is sor kerül.


Kiemelt Partnereink