Beszállítók Több eladás, de kisebb bevétel a Knorr-Bremsénél

Több eladás, de kisebb bevétel a Knorr-Bremsénél

autopro.hu/P.B. | 2023.02.24 07:21

Több eladás, de kisebb bevétel a Knorr-Bremsénél

Fotó: Facebook/KnorrBremseRDCenter

Megérezte a háború és a koronavírus okozta válságot a Knorr-Bremse 2022-ben is, ugyanakkor a német beszállító nagy rendelésállománnyal vághat neki 2023-nak. A cég bevételei elmaradtak a várttól.

Hirdetés

A Knorr-Bremse várakozásai szerint a cég eladásai 2023-ban várhatóan mérsékelten növekednek, és a legjobb forgatókönyv szerint a jövedelmezőségnek is helyre kell állnia. Marc Llistosella, frissen kinevezett vezérigazgató 2023-ra 7,3 és 7,7 milliárd euró közötti árbevételre számít. Ebből 10,5-12,0 százalék marad kamat- és adózás előtti korrigált üzemi eredményként a várakozások szerint, ez meghaladná a 2022-es számokat.

A 2023 eleje óta hivatalban lévő vezérigazgató jelentős rendelésállományra támaszkodik. Ez december végén csaknem negyedével haladta meg az egy évvel korábbit, 6,9 milliárd eurót tett ki. Összességében a kereslet mind a vasúti, mind a haszongépjármű-ágazatban továbbra is erős maradt minden piacon – Kína kivételével, ahol a 2022-es zéró Covid-politika miatt jelentős visszaesés volt tapasztalható.

Frank Markus Weber, a Knorr-Bremse AG pénzügyi igazgatója: „A két részleget, a Rail Vehicle Systems és a Haszonjármű-rendszereket magában foglaló üzleti modellünk ismét rugalmasnak bizonyult. Jelentősen nőtt a rendelésfelvétel és a bevétel. A jövedelmezőség 11,1 százalékos üzemi EBIT rátával a globális piaci környezetben tapasztalható viszontagságok ellenére nagyon szilárd. A vevők áremelése, a beszállítókkal folytatott tárgyalások és a költségcsökkentési intézkedések bevezetése segítette ezt az eredményt. Az elmúlt évben is folytattuk a fenntarthatóság (ESG) témáját. Már csak három különböző, fenntarthatósághoz kapcsolódó finanszírozási eszközünkkel is megmutattuk, hogy a Knorr-Bremse mennyire értékeli a fenntartható üzletet. Az a tény, hogy ebben az évben kiterjesztjük klímacéljainkat a 3-as hatókörre, és az SBTi értékeli azokat, lenyűgöző megerősítése ennek.”

Sok volt a válság

A Knorr-Bremse 2022-es évét az orosz-ukrán háború és a kínai zéró Covid-politika erősen befolyásolta, ahogy az inflációval összefüggő költségnövekedés is. Az év folyamán azonban a bajor cég megpróbálta az áremeléseket a vásárlókra hárítani. Ebben a nehéz globális környezetben a csoport bevétele sikeresen, 6,6 százalékkal 7149,7 millió euróra nőtt (előző évben 6705,6 millió euró), köszönhetően az elsősorban Európában és Észak-Amerikában tapasztalható vevői igényeknek. Ennek fő mozgatórugója a haszonjárművek piaca, illetve kisebb mértékben a vasúti járműpiac volt. A 2022 elején bevezetett belső Profit & Cash Protection Program tompítani tudta az inflációhoz kapcsolódó költségek csapását, de nem tudta ellensúlyozni az orosz és kínai negatív hatásokat.

Az előzetes számítások szerint 2022-ben az eladások csaknem hét százalékkal, 7,1 milliárd euróra emelkedtek. A korrigált kamat- és adózás előtti eredmény azonban valamivel 795 millió euró alá esett, miközben egy évvel korábban a Knorr-Bremse bő 908 millió eurót ért el – írja az Automobilwoche.

Rekord bejövő rendelés és rendelési könyv

Összességében elmondható, hogy a végfelhasználók körében a vasúti járműrendszerek, valamint a haszonjármű-rendszerek iránti kereslet továbbra is erős minden piacon, kivéve Kínát, amely 2022-ben a zéró Covid-politikája miatt jelentős piaci gyengeséget mutatott. A Knorr-Bremse sikeresen, 11,4 százalékkal, rekordszintre, 8114,1 millió euróra növelte megrendeléseinek számát (előző évben 7286,7 millió euró). A kereslet élénkülése különösen a vasúti jármű üzletágban biztosította a növekedés lendületét. A rendelésállomány 2022. december 31-én nagyjából 6907,5 millió eurót tett ki (előző évben 5558,1 millió euró), ami jelentős, 24,3 százalékos növekedést jelent.

A vasúti járműrendszerek (RVS) részlege nagy keresletet lát

A Covid-19 helyzet enyhülésének köszönhetően a vasúti járműpiac lassan, de biztosan helyreállt. Következésképpen az általános adásvételi szerződések keretében leadott megrendelések, valamint az iparági pályáztatások terén is örömteli fejlődés tapasztalható. Az RVS divízió bevétele 3401,9 millió euró volt, ami még a 2022-es válság idején is enyhe növekedést jelez (előző évben 3317,0 millió euró). Az üzemi EBIT ráta 14,9 százalékot ért el (előző évben: 17,9 százalék) az Oroszországgal szembeni szankciók és a kínai helyzet miatt. A rendelésfelvétel 4161,9 millió eurót ért el, ami 19,9 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest (előző évben: 3470,7 millió euró). A 2022. december 31-i 4918,9 millió eurós rendelésállomány (előző évben 3875,1 millió euró) új rekordot ért el.

A részlegek digitalizálási és automatizálási képességeinek megerősítése

Világvezető technológiai vállalatként a kutatásba és fejlesztésbe való befektetés kézzelfogható növekedési kilátásokat biztosít a Knorr-Bremse számára. 2022-ben a Knorr-Bremse kilenc százalékkal, 470,0 millió euróra növelte K+F befektetését (előző évben: 431,4 millió euró). A K+F intenzitás, azaz a K+F ráfordítások csoport bevételhez viszonyított aránya tehát 6,6%. A vállalat összesen több mint 12.000 szabadalommal rendelkezik, és több mint 4000 alkalmazottja dolgozik a Knorr-Bremse kutatási és fejlesztési területén, köztük több mint 750 szoftverfejlesztő. A 2022-es pénzügyi év során a digitalizációs és automatizálási képességek megerősítésére irányuló beruházások következetes folytatása a vállalat M&A stratégiájának. A svájci TradeTech céggel, a Nexxiottal 2022 májusában aláírt stratégiai együttműködési és befektetési megállapodás révén a Knorr-Bremse megerősíti házon belüli képességeit a vasúti ágazat digitális üzleti modelljei terén. A megállapodás értelmében a Knorr-Bremse a Nexxiot szenzortechnológiáját és digitális ökoszisztémáját fogja használni, és további, vonzó digitális üzleti modelleket kínál ügyfeleinek.

Az ESG intézkedések további kiterjesztése az értékláncon keresztül

A Knorr-Bremse számára elengedhetetlen a vállalati felelősségvállalás és a fenntartható üzleti gyakorlat. A fenntarthatóság fontossága a társaság számára az Igazgatóság és a menedzsment új, globális javadalmazási rendszerében is megmutatkozik: 2022 óta a rövid távú változó javadalmazás 20 százaléka a klímavédelmi fenntarthatósági célok elérésén alapul, ill. a munkavállalók biztonságáról, valamint a vállalati fenntarthatósági besorolásokról. A 2022-re kitűzött összes fenntarthatósági cél megvalósult.

A Knorr-Bremse AG teljes mértékben jó úton halad a termeléshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás (1+2 hatókör) 2030-ig történő felére csökkentésére vonatkozó célkitűzésének teljesítése felé. A 2022-es pénzügyi évben a Knorr-Bremse több mint 65 százalékos csökkenést ért el a bázishoz képest. A Knorr-Bremse az idei évben úgy döntött, hogy klímacéljait kiterjeszti az értéklánc up- és downstream folyamataira is (Scope 3). A hangsúly az ellátási láncból származó kibocsátásokon (vásárolt anyagok), a logisztikán és a termékek felhasználási szakaszán van. A Knorr-Bremse azt tervezi, hogy 2023. augusztus 31-ig közzétesz egy, a Science Based Targets (SBTi) kezdeményezés által jóváhagyott célt az 1., 2. és 2. hatókörbe tartozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Útmutató 2023-ra

Feltéve, hogy az árfolyamok változatlanok maradnak, a geopolitikai és makrogazdasági környezet többnyire stabil marad, nincsenek új Covid-19-zárlatok, nem erősödik fel jelentősen az infláció, és nincsenek további ellátási lánc-problémák, amelyeket az esetleges potenciális ellátási lánc okoz. Az energiahiány miatt a vállalat 7300 és 7700 millió euró közötti bevételre, 10,5-12,0 százalékos működési EBIT rátára, valamint 350 és 550 millió euró közötti szabad cash flow-ra számít a 2023-as pénzügyi évre.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink