Beszállítók Természetes műanyagötvözet a Toyotától

Természetes műanyagötvözet a Toyotától

Panker Gergő | 2013.12.04 12:05

Természetes műanyagötvözet a Toyotától

Az autóbelsőket gyártó Toyota Boshuku és a Toyota Central technológiai fejlesztő vállalat közösen kreáltak új, extra erős növényi alapú műanyagötvözetet, amely jelentős fordulatot hozhat az autók gyártása során felhasznált anyagok terén.

Hirdetés

A bioalapú műanyagötvözet alapanyaga a poliamid (PA11), egy száz százalékban növényi alapú gyanta, illetve ricinusolaj, amelyeket petróleumalapú polipropilénnel (PP) ötvöznek. Az így kapott anyag szilárdsága magasabb a polikarbonát ötvözetekénél.

Extra szilárdságát úgy érték el, hogy a PP és a PA11 anyagok szerkezetét nano-szinten módosították úgynevezett "szalámi struktúra" diszperzió segítségével. Az alapanyagok kémiai tulajdonságának javítása érdekében a keverékhez különleges kompatibillizátor anyagot adtak. Az így kapott természetes ötvözet tízszer erősebb, mint az autóbelsőkben hagyományosan használt prolipropilén (PP), illetve 13-szor strapabíróbb, mint az eddig használt növényi alapú műanyagok (PP/PLA).

Amikor a technológiát a gyakorlatban is bevezetik, az autóiparban használt növényi alapú műanyagok aránya nagymértékben megnőhet. Az új ötvözet remekül használható belső dekorációhoz, mint például az ajtóborítás vagy műszerfali panelek, illetve ütközési energiaelnyelő elemekhez, amelyeknek alapvető szerepe van az utasok védelmében. Ezen felül külső elemekhez, például lökhárítókhoz is ideális.

A Toyota-csoporthoz tartozó Toyota Boshuku és Toyota Central R&D további tervei között szerepel a technológia továbbfejlesztése, amely főként az ötvözet gyakorlati alkalmazására irányul. Ez egyre közelebb hozna minket a környezettudatos autógyártás megvalósításához.

Kiemelt Partnereink