Beszállítók „Technológiáink a legújabb trendeket szolgálják”

„Technológiáink a legújabb trendeket szolgálják”

Burkus Zoltán | 2011.06.08 16:23

„Technológiáink a legújabb trendeket szolgálják”

A világ 200 országában tevékenykedő, csaknem 75 ezer alkalmazottat foglalkoztató 3M cégcsoport világszerte Tier1-es beszállítója az autógyártóknak. Az AutoPro a magyarországi tervekről Kárpáti Tamást, a 3M Hungária Kft. ipari termékek, elektronika és telekommunikáció, autóipar és repülőgépipar üzleti divíziók vezetőjét kérdezte.

Hirdetés

AutoPro: – A magyar járműipar napjainkban kivételes fejlődés előtt áll: egyszerre kezdett üzembővítésbe és gyárépítésbe az Audi, a General Motors és a Mercedes-Benz. A 3M, mint Tier1-es beszállító, hogyan kapcsolódhat be az új kapacitások kiépítésébe és az új technológiák meghonosításába?

Kárpáti Tamás: – A 3M egyik legfontosabb üzletága az Automotive-ágazat. Mi magunk is jelentősen koncentrálunk erre a szegmensre és a három új magyarországi nagyberuházásra. A jövőben évek óta egyik legfontosabb partnerünk, a Suzuki mellett elsősorban az Audi és a Mercedes-Benz új beszállítói lehetőségeivel számolunk: mind csúcstechnológiát képviselő termékeinket, mind fejlett ipari szolgáltatásainkat szeretnénk a rendelkezésükre bocsátani. Természetesen a 3M, mint globális cégcsoport már sok éve kapcsolatban áll ezekkel az OEM-ekkel, erős beszállítói kapcsolatokat építettünk ki velük. Ezért elsősorban a Németországban már felhasznált termékeink és bevált technológiáink hazai adaptációjára és integrációjára törekszünk.

AP: – Főbb vonalakban melyek ezek?

KT: – Például a beépülő termékek körében a különféle ragasztás-technikai alkalmazások, amelyek nagyban segíthetik az új tervezési elképzeléseket. Napjaink egyik legfontosabb autógyártási trendje a járművek tömegének csökkentése, amihez elsősorban a csavarkötések kiváltásra alkalmas ragasztás-technológiát ajánljuk mind beltéri, mind szerkezetei elemek tartós, megbízható rögzítésére. Csiszolástechnikai és felület-megmunkáló eszközeink szintén élenjáró technológiát nyújtanak. A gyártási folyamatok során fellépő munkavédelmi feladatokra szintén fejlett megoldásokat dolgoztunk ki, illetve a fényezés „finishing” fázisához ajánlunk professzionális polírozó anyagokat és eszközöket, vagy teljesen új technológiákat. Összességében elmondható, hogy technológiáink a legújabb trendeket szolgálják.

AP: – Korunk fő járműgyártási célkitűzése, a zaj-, rezgés- és nyersesség (NVH) hatásoktól mentesített járművek előtérbe kerülése mennyire vág egybe a 3M fejlesztéseivel?

KT: – Több példa is van rá. Például a kipufogórendszerben használt Interam termékcsaládunk, illetve zajcsökkentő és teljesítménynövelő termékeink, valamint a járművek tömegcsökkenését, ezáltal mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását célzó további megoldásaink.


AP: – A 3M mikro- és nanotechnológiái hol juthatnak szerephez a gépjárműgyártásban?

KT: – A csiszolástehnikában például a mikro-replication gyártási technológiánk, továbbá szűrőrendszereink a felhasznált festékanyagok szűrésében, másrészt a járművek külső és belső zajcsillapításában. A legújabb trendeket követő belső és külső világítási elemek szintén saját innovációink, és a design filmek, a festékvédő, -helyettesítő termékek a járművek egyedi igények szerinti kialakításában játszanak szerepet. Ezzel lehetőség nyílik az autók egyéni arculatának kialakítására: a nyomtatható fóliákkal a jövőben tetszés szerinti külsőt lehet alkotni a járművek számára.

Kiemelt Partnereink