Beszállítók Tavasszal írják ki a közbeszerzési pályázatot a beszállítóknak a MÁV IC+ kocsik gyártására

Tavasszal írják ki a közbeszerzési pályázatot a beszállítóknak a MÁV IC+ kocsik gyártására

MTI | 2015.01.21 11:05

Tavasszal írják ki a közbeszerzési pályázatot a beszállítóknak a MÁV IC+ kocsik gyártására

Jövőre indulhat a MÁV hazai fejlesztésű, nemzetközi használatra szánt IC+ kocsijának gyártása.

Hirdetés

A vasúttársaság tavasszal írja ki a vonatok sorozatgyártásához szükséges közbeszerzési pályázatot a beszállítók részére, akiktől többek között a forgóvázat, az ajtókat, az ablakokat és a légkondicionáló berendezést kívánják megrendelni.

A cég a nemzetközi forgalomra alkalmas kocsik mellett később kizárólagos belföldi forgalomra szánt változatok gyártását is tervezi, amelyeknél már nem szükséges az óránkénti 200 kilométeres sebesség, valamint a többféle feszültség alatti működés.

Zarándi György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató elmondta: az állammal kötött közszolgálati szerződés értelmében tíz év alatt a magyar vasúttársaságnak fel kell készülnie a belföldi személyszállítási piac megnyitására, így a saját fejlesztésű kocsik gyártásán kívül szükség van az átlagosan 35 éves személykocsipark korszerűsítésére és frissítésére.

A tervekről a többi között elhangozott, hogy a MÁV február végéig még 21 elővárosi motorvonat beszerzésére ír ki tendert, a 2014-2020-as uniós támogatási ciklusban pedig újabb 50, 300 ülőhellyel rendelkező - esetleg emeletes - motorvonatot is beszerezhet.

Kiemelt Partnereink