Beszállítók Takata: közel az 1,6 milliárdos Key Safety-megállapodás

Takata: közel az 1,6 milliárdos Key Safety-megállapodás

autopro.hu/Sz.K. | 2017.10.05 06:29

Takata: közel az 1,6 milliárdos Key Safety-megállapodás

A Key Safety Systems beleegyezett a Takata 1,6 milliárd dolláros felvásárlásába. A légzsákbotrány miatt megroppant japán beszállító végső adásvételi dokumentumait két héten belül alá is írhatják.

Hirdetés

A Takata és amerikai részlege, a TK Holdings még júniusban jelentett be csődeljárást, ezt követően pedig megindult az adásvételi célú közeledés a Key Safety Systems-szel (KSS). A terv sarokköve volt, hogy a japánok az így befolyó összegekkel az autógyártókat és az autótulajdonosokat kártéríteni tudják.

Marcia Goldstein, a TK Holdings jogásza elmondta, hogy az Egyesült Államokbeli egyezséget japán, német, sőt egyéb országok jogászai is megvizsgálták. – A dokumentáció teljes mértékben tárgyalásra került, csak az került bele, amiben az összes ügyvéd egyetértett – mondta el Goldstein. Az eladást többek között még az Egyesült Államok Csődeljárási bíróságának is jóvá kell hagynia.

A Takata februárban ismerte el bűnösségét az USA szövetségi bírósága előtt, mely egymilliárd dolláros pénzbüntetést rótt ki rá. Ez magába foglalja az autógyártóknak fizetendő kompenzációs összegeket és a hibás légzsákok áldozatainak járó kártérítéseket is.

A Takata több tízmilliárd dolláros pluszköltségeket és tartozásokat halmozott fel a botrány miatt, ezt többségében a visszahívások és a bírósági perek összege adja. A vállalat légzsákjai legalább 16 ember halálát és 180 ember sérülését okozták a világon, mert azok átszakadtak és fémszilánkokat lőttek szét.

A Key Safety tervei szerint átveszi a Takata versenyképes üzemeit, a többi érintett gyárban pedig átszervezéseket indít, hogy a légzsákok hibás alkatrészeinek cserepéldányait minél gyorsabban legyárthassák.

Kiemelt Partnereink