Beszállítók Robotikai fejlesztés a Titán’94-nél

Robotikai fejlesztés a Titán’94-nél

Kuthi Áron | 2018.10.18 14:31

Robotikai fejlesztés a Titán’94-nél

A Fanuc-hegesztőrobottal háromszorosára nő a termelékenység, a selejtarány szinte láthatatlan.

Hirdetés

Mérföldkövet jelent a Titán ’94 Kft. életében a Fanuc M10IA/8L ipari robot munkába állítása, hiszen a beruházásnak köszönhetően a cég a 25 éves szakmai tapasztalatát ötvözheti a legmodernebb technológiával. A vállalat tavaly döntött a beruházásról, amelyet alapos előkészítés előzött meg. A budapesti cég hosszú évek óta stabil beszállítója az autóiparnak, a Titán a gyártás modernizálásával az szeretné bizonyítani, hogy elkötelezett, professzionális partnere vevőinek. A robotot elsőként egy ajtó-merevítő elem hegesztésére állítják be. Az alkatrészt, amellyel már ötödik éve folyamatosan a Titán ’94 látja el az autógyárat, négy hegesztési varrattal kell ellátni összesen 80 mm hosszúságban. Mivel a vevő 100 százalékos hibamentes beszállítást vár a Titántól, így természetesen a MAG hegesztés esetén is tökéletes folyamatstabilitást és hibamentességet kell elérni. Ez a robot beüzemelésével teljes mértékben megvalósul, a termék az autógyár legmagasabb minőségi követelményeinek megfelelően szállítható be. A ciklusidő radikális csökkenésével ráadásul gyorsabbá válik a gyártás, így a Titán ’94 újabb, nagy szériás megrendeléseknek is eleget tud tenni.

De hogyan is működik a robotcella?
A MIG / MAG hegesztő robotcellában egy 2 méteres karkinyúlású Fanuc M10IA/8L ipari robot található, valamint a hozzá illesztett Fronius TPS500I CMT-eljárásra alkalmas hegesztő áramforrás. A robot kiszolgálása egy két szegmensre osztott körasztallal történik, amely lehetővé teszi, hogy az automatát kezelő operátor, valamint a hegesztő berendezés egyidejűleg tudjon munkát végezni. Előnye, hogy szakképzett CO2-hegesztő helyett egy hegesztésben jártas, de nem szakirányú végzettségű kolléga is el tudja látni a feladatot, ezzel tovább optimalizálva a költségeket, és áthidalva a szakemberhiányt. Az operátor maximális védelme érdekében a munkaállomást biztonsági fényfüggöny védi az asztal fordítása közben lehetséges balesetek elkerülése érdekében.

A gyártást jelentősen gyorsítja, hogy amíg a robot az asztal egyik oldalán hegeszt, addig a másik oldalon az adagolás zajlik. A kijelző a munkadarab minden státuszáról értesíti az operátort, a körasztal szenzorai figyelik a ciklusidőt és az adott napon legyártott alkatrészek darabszámát is. A ciklusidő csökkenése mellett a minőségügyi mutatók radikális változását is várják a Titánnál. A kézi hegesztéses technológiánál mért 140-145 PPM a robotcella alkalmazásával 15 körüli PPM-re esése prognosztizálható. A berendezés bővítési lehetőségének érdekében 24 dedikált bemenet és 8 kimenet tartozik minden asztal-szegmenshez, amelyekkel az adott esetben alkalmazott hegesztő készülékek elektromos gyorscsatlakozóval kapcsolhatóak össze. A kimeneteken keresztül pneumatikával felszerelt hegesztőkészülékek is vezérelhetőek, köszönhetően az asztal-szegmensenként elérhető sűrített levegő gyorscsatlakozásnak. Így a cella alkalmassá válik komplex feladatok megoldására is akár a Titán szakemberei által megalkotott szerszámok csatlakoztatásával. Ennek figyelembe vételével a berendezés a Poka-Yoke-elv szerinti termelésre is alkalmas.

Az 50 millió forintos beruházás stratégiai partnere az Enginvent Solution Kft., amely a cella megépítését, programozását és komplett egységként történő átadását végezte. Már az előzetes számítások is azt mutatják, hogy a beruházásnak köszönhetően a cég hegesztett-áru kibocsátása meg fog háromszorozódni, így más, nemcsak az autóipari szektorból érkező megrendelésnek is eleget tudnak tenni. A robotcella teljes mértékben Ipar 4.0-kompatibilis, a beruházás tehát egyben azt is jelenti, hogy a termelés a legmodernebb környezetben folyhat a Titánnál. A szakmailag felkészült mérnöki és operátori csapat ezáltal a legkorszerűbb tudást ültetheti gyakorlatba, és nyújtja az ügyfeleknek.

Kiemelt Partnereink