Beszállítók Ráfekszik az akkumulátor-újrahasznosításra a BASF

Ráfekszik az akkumulátor-újrahasznosításra a BASF

autopro.hu/Sz.N. | 2021.06.30 15:22

Ráfekszik az akkumulátor-újrahasznosításra a BASF

Fotó: BASF

A már meglévő, németországi Schwarzheide-ben található üzeme mellett a BASF egy akkumulátorok újrahasznosító egységet hoz létre, ahol a lítiumot, nikkelt, kobaltot és mangánt nyernének ki újra a lítiumion akkumulátorokból.

Hirdetés

A vegyipari vállalatcsoport a schwarzheidei katódanyaggyárát most egy akkumulátor-újrahasznosító egységgel bővíti. Minderről a BASF számolt be. Az új üzem lehetővé tenné, hogy eljárásokat dolgozzanak ki a lítium, nikkel, kobalt és mangán használt lítiumion akkumulátorokból való kinyerésére. Ezzel egyidejűleg a cellagyártók és akkumulátorgyártók termékeiből azokat a fémeket is újrahasznosítanák, melyek nem felelnek meg a gyártási specifikációknak. Az új gyárral a vállalat 35 új munkahelyet teremt, a tervek szerint 2023-ban kezdődhet meg a termelés.

Az akkumulátor-értéklánc élére emelnék Európát

A BASF beruházásának célja, hogy ezzel a teljes termékéletciklust bezárja, továbbá vezető szerepet töltsön be az autóipar lítiumion akkumulátorainak újrahasznosításában. A vállalat elmondása szerint a katódanyagok „karbonlábnyomát" összesen legfeljebb 60 százalékkal csökkentenék. Tekintettel az elektromos járművek piacának várható gyors növekedésére, az újrafeldolgozás versenyképes és fenntartható hozzáférést kínál a katódanyagok releváns fémjeihez. A kinyert fémeket új katódanyagok előállításánál hasznosítanák, és létrehoznák az akkumulátorérték-lánc körforgásos gazdaságát.

A vállalat szerint az elkötelezettség az EU IPCEI projektjének része, amely támogatja az elektromos járművek akkumulátorainak versenyképes európai értékláncának kialakítását – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink