Beszállítók Programozható robotokkal a jövő mérnökeiért

Programozható robotokkal a jövő mérnökeiért

autopro.hu | 2023.05.25 17:23

Programozható robotokkal a jövő mérnökeiért

Fotó: Knorr-Bremse

Negyedik alkalommal hirdette meg a Robotika Szakkör elnevezésű pályázatát a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. A kezdeményezés révén újabb három általános iskola kaphatott egyenként 13 programozható robotot és egy egész évet átfogó tananyagot. Az idei évben a XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola, a XXIII. kerületi Grassalkovich Antal Általános iskola, valamint a dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola képviselői vehették át ünnepélyes keretek között a diákokat értékes tudáshoz segítő adományt.

Hirdetés

A Robotika Szakkör lényege, hogy az általános iskolások a robotok programozásán keresztül olyan gondolkodásmódot, kulcskompetenciákat, problémamegoldó készségeket sajátíthatnak el, amelyet kamatoztatni tudnak a digitalizált világban és a jövőben a munkaerőpiacon is. Emellett fontos célja a programnak az is, hogy a gyerekek már korán megismerhessék az algoritmikus gondolkodásmód és a mérnöki szemlélet alapjait. A programban részt vevők fele-fele arányban lányok és fiúk, így a Robotika Szakkör – a vállalat szándékai és a tapasztalatok szerint – hatékony eszköz az esélyegyenlőség támogatására, illetve a tudományos pályákkal kapcsolatos sztereotípiák oldására is.

A Knorr-Bremse Budapest nagy figyelmet fordít arra, hogy Local Care elnevezésű vállalati felelősségvállalási programjával tevőlegesen is hozzájáruljon a helyi közösségek segítéséhez. A Local Care szerves része a Robotika Szakkör is, amelynek alapjait a piacvezető vasúti fékrendszereket fejlesztő és -gyártó vállalat elektronikai fejlesztési csoportvezetője, Tarnai György dolgozta ki. A pályázatra az iskolákat a Knorr-Bremse Budapest munkatársai nevezik, és ők a vállalat nagykövetei is az oktatási intézményeknél. A program a kezdetektől rendkívüli népszerűségnek örvend: egyre többen felismerik a szakkör fontosságát, amit jól bizonyít, hogy idén az elmúlt évekhez képest is jóval több, összesen 53 pályázat érkezett be. Közülük azok az iskolák kerültek a nyertesek közé, amelyek a legtöbb jelölést kapták.

Több száz diák örülhetett már

Az elmúlt négy évben összesen kilenc iskola több, mint 250 diákja vehetett részt Robotika programban, szeptemberben pedig újabb, közel száz tanuló ismerkedhet meg a robotok világával. Az eddigi visszajelzések alapján a szülők úgy látják, hogy a szakkörrel a gyermekük versenyképes tudásra tehet szert, a diákok pedig azért szeretik, mert elbűvöli őket a robotok világa és a megszerzett képesség, amellyel a szerkezeteket irányíthatják.

Veres László, a Knorr-Bremse Budapest ügyvezetője hangsúlyozta: „Piacvezető vasúti fékrendszerfejlesztő és -gyártó vállalatként a lehető legjobb döntést hozzuk akkor, amikor a Robotika Szakkörrel a jövőbe, az informatikába fektetünk. A kulcs a közös fejlődés: akkor lehetünk sikeresek, ha jól képzett szakemberek gyarapítják munkájukkal, tudásukkal a vállalatot. A fiatalok és a Knorr-Bremse fejlődése pedig a tantermekben kezdődik el, ebben a folyamatban is az élen akarunk járni, ezért minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy innovatív jövőt építsünk.”

Weinber Róbertné, Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója azt emelte ki: Fogékony, egymásra figyelő fiatalokat nevelésére törekszenek, akik alkalmazkodni tudnak a társadalmi, gazdasági változásokhoz, sikeres, boldog felnőttekké válva. Mindehhez olyan kulcsképességeket kell elsajátítaniuk, amelyek alkalmassá teszik őket a folyamatos önfejlesztésre. Ebben is nagy segítség számukra a Robotika Szakkör, mert a digitális világ ismerete ma már nélkülözhetetlen a személyes fejlődéshez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink