Beszállítók Parkolni és tölteni is tudják az e-autókat a robotok

Parkolni és tölteni is tudják az e-autókat a robotok

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.12 09:19

Parkolni és tölteni is tudják az e-autókat a robotok

Fotó: Bosch

A Bosch által kifejlesztett új rendszer egy alkalmazáson keresztül használható, és már kereskedelmi használatra is engedélyezték.

Hirdetés

A Bosch a közelmúltban adott tájékoztatást az automatizált parkolási és elektromosautó-töltési programjáról. A Volkswagen leányvállalatával és a Cariad szoftver-specialistával együttműködve egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely a robottöltőket a parkolással kombinálja, hogy a városban ne kelljen egyszerre azzal foglalkozni, hogy parkolóhelyet is találjunk, de közben tölteni is tudjuk az autónkat.

Tanja Rückert, a Bosch igazgatótanácsának tagja a közelmúltban a Las Vegas-i CES technológiai kiállításon elmondta, hogy a villamosítás ma már a Bosch munkájának fontos részét képezi, és úgy véli, hogy az e-autók töltése továbbra is „akadályt jelent" az elterjedésükben.

Na de hol és mikor töltsünk?

Az automatizált parkolási rendszer a sofőr nélküli parkolási funkciót kombinálja a töltőrobotokkal, amelyek elvégzik a munkát a sofőr helyett.

Rückert leírása szerint a rendszer lényegében az elektromos autók töltésének automatizált módja, és egy másik, a nyilvános töltőkkel kapcsolatban időnként felmerülő problémát is megold: Az elektromos járművek elszipkázzák a töltőállomásokat, mivel sokáig csatlakoztatva maradnak, miután az autó teljesen feltöltődött.

A Bosch rendszerével a sofőr beáll a parkolóba, kiszáll az autóból, megnyom egy gombot egy telefonos alkalmazáson belül, és az automatizált rendszer elvégzi a többit. Az autó egy üres parkolóhelyre hajt, ahol robot töltő van, amely kinyitja a töltőszárnyat, és csatlakozik.

És amikor az autó feltöltődött?

Amikor az autó a kívánt szintre feltöltődött, a robot kihúzza a dugót, és az autó egy üres parkolóhelyre cirkál, így a robot szabaddá válik a következő ügyfél számára.

A rendszer túljutott a korai kísérleti szakaszon, és az automatizált parkolóőr-rendszer 2022-ben kapta meg a kereskedelmi használatra vonatkozó engedélyt. A kombinált parkolási és töltőrendszer nem igényel frissen épített garázsokat sem.

Nincs szükség átalakításra

A robotokat úgy tervezték, hogy a már meglévő garázsokba telepíthetők legyenek, amelyekben már van automatizált parkolószolgálat, vagy olyan helyekre, ahol először telepítik az egész parkolót. Egy stuttgarti repülőtéri parkolóházban már 12 hónapja működik automata parkolószolgálat, amelyet a világ első négyes szintű autonóm parkolási szolgáltatásaként emlegetnek.

Az automatizált parkolóőr-rendszert a Cariad ingolstadti személyzeti parkolójában és a Bosch ludwigsburgi fejlesztő parkolóházában próbálják ki – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink