Beszállítók Nyereséges, de még óvatos a Schaeffler

Nyereséges, de még óvatos a Schaeffler

autopro.hu | 2023.03.10 13:22

Nyereséges, de még óvatos a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler Csoport nyilvánosságra hozta a 2022-es üzleti évre vonatkozó eredményeit. A beszámolási időszakban a vállalat árbevétele 9,4 százalékkal 15,8 milliárd euróra nőtt, és ezzel meghaladja az előrejelzésben szereplő értéket.

Hirdetés

A Schaeffler 2022-es évét jelentős árbevétel-növekedés jellemezte, ami főként az Autóipari technológiák, valamint az Ipari üzletágakban kimutatott mennyiségnövekedésre vezethető vissza. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások ugyancsak befolyásolták az árbevétel alakulását mindhárom üzletágban, mivel a megemelkedett beszerzési költségek nagy részét tovább lehetett hárítani a piacra.

A Schaeffler Csoport tavaly 974 millió euró kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt (EBIT-et) ért el (előző év: 1220 millió euró), amelyet 72 millió euró rendkívüli hatások terheltek. A rendkívüli tételek előtti EBIT 1046 millió euró volt (előző év: 1222 millió euró). Ez 6,6 százalékos árrésnek felel meg (előző év: 8,9 százalék), amely a komoly kihívásokat jelentő üzleti környezet ellenére az előrejelzésben előírt értéktartomány felső határán volt. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés visszaesésének fő okai a következők voltak: emelkedő anyag- és energiaárak, a globális ellátási láncokban bekövetkezett zavarok, valamint a piaci és üzleti környezettől függő, nem megfelelő hatékonyság.

Autóipari Technológiák: Ötmilliárd eurós rendelésállomány az e-mobilitás területén

Az Autóipari Technológiák üzletág 9500 millió eurós árbevételt ért el a tavalyi 8436 millió euró után. Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva az árbevétel 7,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az értékesítés árbevételének növekedését a tárgyévben elsősorban a magasabb piaci kereslet miatt bekövetkezett mennyiségi növekedés eredményezte.

Az Autóipari Technológiák üzletág összességében 1,5 százalékponttal jobban teljesített, mint a világszintű személygépkocsi- és könnyű haszongépjárműgyártás. Ehhez a pozitív teljesítményhez elsősorban az európai és az amerikai régiók járultak hozzá.

Autóipari Kereskedelem: az árbevétel több mint kétmilliárd euróra nőtt

Az Autóipari Kereskedelem üzletág a 2022-es üzleti évben 2038 millió euró árbevételt ért el (előző év: 1848 millió euró). Elsősorban az eladási árak pozitív hatása, hogy árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 7 százalékkal nőtt az értékesítés árbevétele, ugyanis az eladási árak kiigazításával sikerült a nagy mértékben megemelkedett beszerzési költségek jelentős részét tovább hárítani a piacra.

Az európai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 6,4 százalékkal nőtt az árbevétel. A közép- és kelet európai alrégióban az Autóipari Kereskedelem - az ukrán háború miatti - jelentős mértékű visszaesését a tárgyévben sikerült ellensúlyozni a nyugat-európai, valamint a közép-keleti és afrikai alrégiók árbevételének növekedésével. Az amerikai, a nagy kínai, valamint az ázsiai/csendes-óceáni régiókban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 6,5 százalékkal, 6,7 százalékkal, valamint 16,4 százalékkal nőtt.

Ipar: erősödés cégfelvásárlásoknak köszönhetően

Az Ipari üzletág 2022-ben ismét növelte az árbevételét és az eredményét. 4271 millió euróval árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel-növekedése 14,7 százalék volt. A növekedés elsősorban az európai régió, valamint globálisan az ipari disztribúció és az ipari automatizálás szektorklaszter rendelésmennyiségének emelkedésére vezethető vissza. Összességében a szélerőmű, valamint az ipari automatizálás szektorklaszterekben érte el az üzletág a legnagyobb árbevételt.

Óvatos kitekintés a 2023-as üzleti évre

A Schaeffler Csoport a 2023-as üzleti évre vonatkozóan árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5 és 8 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol. Egyúttal a 2023-as üzleti évet tekintve abból indul ki a vállalat, hogy 5,5 és 7,5 százalék közötti rendkívüli tételek előtti EBIT-árrést tud elérni. Ennek során az előző évhez képest nagyobb bérnövekedést, valamint magasabb energiaköltségeket kell figyelembe venni, melyek valamennyi üzletágra hatással lesznek.

„A 2022-es üzleti évben a Schaeffler Csoport kihívásokkal teli üzleti környezetben ismét bizonyította a nehézségekkel szembeni ellenállóképességét és az előrejelzéseknek megfelelő eredményt ért el. Valamennyi üzletág és régió nőtt, ugyanakkor ki kell emelni az Ipari üzletág különösen erős teljesítményét” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. Az üzletágak gazdasági fejlődéséről úgy fogalmazott: „Az Autóipari Technológiák üzletág transzformációja tovább folytatódik. Az e-mobilitás 2022-ben elért 5 milliárd euró értékű megrendelésállománya önmagáért beszél. Az Autóipari Kereskedelem profitál a jelenlegi piaci körülményekből. Ipari üzletágunknál cégfelvásárlásokkal egészítettük ki a jelentős mértékű globális szervezeti növekedésünket. A Schaeffler Csoportnál a fenntarthatóság és a digitalizáció témái továbbra is központi stratégiai jelentőséggel bírnak.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink