Beszállítók Nyereségbe fordult a szigorú átszervezés után a Holocher+Bauer

Nyereségbe fordult a szigorú átszervezés után a Holocher+Bauer

Mester Nándor | 2013.08.21 07:42

Nyereségbe fordult a szigorú átszervezés után a Holocher+Bauer

A megelőző év vesztesége után tavaly komoly nyereséget ért el és ezt igyekszik megtartani a Holocher+Bauer Elektronikai Kft. A cég nem régen komplex technológiai fejlesztést hajtott végre.

Hirdetés

A jászberényi vállalat a 2012. december 31-én zárult üzleti évében 784 millió forint árbevétel mellett 811 ezer forint mérleg szerinti eredményt ért el. Ez hatalmas változás a cég életében, ugyanis a megelőző évben a 756 millió forintos árbevételhez 77,9 millió forintos veszteség társult. Arra a kérdésünkre, hogy mi okozta ezt a jelentős fordulatot, a cég azt közölte, hogy megugrott a rendelési állomány, ám részleteket azonban nem árult el Bocsi Attila gyárigazgató.

A javulás másik tényezőjeként viszont megemlítette, hogy különböző ésszerűsítéseket és optimalizálásokat hajtottak vére, de erről sem közölt bővebbet. A vállalatvezető szerint a válság minimális hatással volt a cégre, mert éppen akkor indultak az új projektek. Nem volt szükséges beruházások elhalasztása.

Arra a kérdésünkre, hogy miként vonná meg az idei első félév eredményét, azt mondta: a kb. 460 milliós árbevétel mellett 10 millió forintos nyereséget értek el, ez időarányosan megfelel a tervnek, hiszen az egész évre 850 millió forintos bevételt terveznek. Az új beruházásnak nyilván van áthúzódó jótékony hatása a jövő évi forgalomra is, amit most egymilliárd forint körülire terveznek.

A cég egyébként jóval a válság előtt, még 2005-ben telepedett meg Magyarországon. Tevékenysége Jászberényben kezdődött, majd egy jászárokszállási kitérő után 2011 óta ismét a Jászság központjában működik. Jelenleg 209 embert foglalkoztatnak.

A pénzügyi eredmény látványos megugrása közepette a kft. - egyharmados uniós támogatással - egy közel 150 millió forint összköltségű komplex technológiai fejlesztést végzett. Létszámbővítés is volt, de nem tudni mekkora, mert erről nem kaptunk információt.

Az elnyert pénzügyi forrásból a legkorszerűbbnek számító vizsgáló berendezéseket, présgépeket, kábelnyomtatókat, vezetékcsévélőket, kötöző gépeket, valamint csupaszító, daraboló gépeket vásároltak. A modern géppark kialakítása lehetővé tette a termelési eljárások, folyamatok felgyorsítását, valamint a termék-innovációs képesség javítását. Valószínűleg ez is hozzásegítette a céget a jobb pénzügyi mutatókhoz.

A fő tevékenységként elektronikai alkatrészeket gyártó Holocher+Bauer Kft . egyebek mellett a Mercedes-Benz és a General Motors beszállítója is. Arra a felvetésünkre, hogy milyen exportbővítési lehetőségeket látnak, hogyan ítélik meg az európai autópiaci keresletet, Bocsi Attila így válaszolt: "A jelenlegi vevőkörünktől van esély további projektek elnyerésére. Az európai autópiac nagyon szeszélyes, egy-egy új modell (pl.: Mercedes A-, B-, és S-osztály) bevezetése kicsit felpezsdíti a piacot, de vannak időszakok, amikor kisebb a rendelésállomány."

A társaság - több más, itt működő külföldi autóipari cégtől eltérően - egyelőre nem tervezi, hogy magyar oktatási intézménnyel felveszik a kapcsolatot a még jobb utánpótlás érdekében. A kft. nem tagja itthoni ágazati klaszternek és nem is tervezi, hogy belép - közölte a gyárigazgató.

Kiemelt Partnereink