Beszállítók Nem úgy sült el a tőzsdei visszatérés, mint ahogy a Pirelli elképzelte

Nem úgy sült el a tőzsdei visszatérés, mint ahogy a Pirelli elképzelte

autopro.hu/B.B. | 2017.10.06 12:07

Nem úgy sült el a tőzsdei visszatérés, mint ahogy a Pirelli elképzelte

Nem épp az elvárásoknak megfelelően alakult az olasz abroncsgyártó tőzsdére visszakerült részvényeinek árfolyama. Komoly panaszra azért nincs ok, a mutatvány így is eurómilliárdokat hozott a tulajdonosoknak.

Hirdetés

Csalódott a Pirelli – bár az év legnagyobb európai tőzsdei bevezetésének nevezte a Frankfurter Allgemeine Zeitung az olasz cég visszatérését a milánói börzére, a lépés korántsem úgy sikerült, mint ahogy korábban eltervezték. A befektetők nem kapkodtak az abroncsgyártó értékpapírjaiért, így a kereskedés szerdán a 6,5 eurós kibocsátási ár alatt, 6,39 eurós áron, a korábban megcélzott tartomány alsó peremén zajlott.

A veszteséges visszatérés leginkább a Pirelli tulajdonosainak köszönhető. A kínai Chemieriese hiába pozícionálta újra sikeresen a világ ötödik legnagyobb abroncsgyártóját a nagyobb presztízs (és ezzel nagyobb árrések) irányába, a cég szintén kínai fő részvényese, a ChemChina eladósodottsága és további térnyerése miatt félelmek Milánóba is elértek.

A tőzsdei események miatt panaszra azért nincs ok, a lépés a kínai tulajdonosnak így is 2,6 milliárd eurót hozott, ami idén eddig a legnagyobb ilyen Európában.

A kínai vállalat 2015-ben 7,4 milliárd euróért szerezte meg a Pirellit, majd leválasztotta és a ChemChina részére adta át a tehergépjárművek abroncsgyártását. A tőzsdéről való kivonulás is ebben az évben történt. Azóta a Pirelli a személykocsik és motorkerékpárok abroncsainak készítésére fókuszál. Mindezt sikeresen teszi, árbevétele alapján a Michelint és a Continentalt is előzi.

Kiemelt Partnereink