Beszállítók Nem nyűgözte le befektetőit a BorgWarner

Nem nyűgözte le befektetőit a BorgWarner

autopro.hu/V.M. | 2021.03.26 04:20

Nem nyűgözte le befektetőit a BorgWarner

Fotó: Facebook/BorgWarner Inc.

A BorgWarner nemrég mutatta be elektrifikációs stratégiáját, amivel több bizalmat kívánt nyerni a befektetők részéről. A főként konvencionális hajtásláncok alkatrészeinek fejlesztéseivel foglalkozó vállalat tervei azonban nem nyerték el a nagyközönség tetszését, és részvényei a bemutató napján nyolc százalékot vesztettek értékükből.

Hirdetés

A detroiti beszállító március 23-án egy három órás prezentációval akarta bizonyítani, hogy hasonlóan az általa kiszolgált Volkswagenhez, Fordhoz vagy General Motors-hoz, készen áll az elektrifikációra.

A három OEM részvényeinek árfolyama mintegy harmadával nőtt az év kezdete óta, részben az ambiciózus elektromobilitási terveiknek köszönhetően. A BorgWarner papírjainak értéke ellenben kevesebb mint 15 százalékkal emelkedett a prezentáció idejéig, amit követően 2020 nyara óta nem tapasztalt esés következett. Március 23-án 44 dollár 28 centen zárt a részvények árfolyama, ami mára 44 dollár alá süllyedt.

Az Evercore ISI pénzügyi tanácsadó vállalat elemzője, Chris McNally úgy véli, a befektetők szerint a BorgWarner még mindig csak a felzárkózásnál tart. Ryan Brinkman, a JPMorgan elemzője derűlátóbb a Tier 1-es beszállító helyzetét illetően. Szerinte a befektetők kedvezőbben fogják megítélni a cég stratégiáját, ahogy az több és több megrendelést nyer elektromos alkatrészekre.

Többet költenek elektromos technológiákra

A BorgWarner közlése szerint, bevételeinek 45 százaléka fog elektromos járművek részegységeiből származni 2030-ra, szemben a mostani három százalékkal. Továbbá, idén a kutatás-fejlesztési kiadásainak harminc százalékát fordítja elektromobilitási technológiákra, míg 2025-re ez az arány ötven százalék lesz.

A vállalatnak muszáj többet fordítania kínálatának átalakítására, amennyiben továbbra is fontos beszállítója akar maradni a Fordnak és a Volkswagennek, melyek megrendeléseiből származik árbevételének 24 százaléka a Bloomberg saját számításai szerint.

Változások a vállalati struktúrában

A technológiai átmenet részeként a BorgWarner arra készül, hogy eladja belső égésű motorokhoz kötődő fejlesztésekkel foglalkozó üzletágának egyes részeit. Az üzletág évente három-négy milliárd dollár bevételt termel.

A másik oldalon a cég elektromobilitási technológiákkal foglalkozó vállalatokat fog felvásárolni. A The Detroit News cikke szerint ezek a cégek együttesen két-három milliárd dollárral fognak hozzájárulni a BorgWarner éves bevételeihez. A vállalat 2020-ban már felvásárolta a Delphi Technologies-t, amivel megerősítette pozícióját az elektromos hajtásláncok terén.

Kiemelt Partnereink