Beszállítók Most a félpótkocsis teherautókat tette zöldebbé a Bosch

Most a félpótkocsis teherautókat tette zöldebbé a Bosch

autopro.hu/H.J. | 2018.09.12 16:34

Most a félpótkocsis teherautókat tette zöldebbé a Bosch

A német beszállító kifejlesztett egy olyan elektromos tengelyt a félpótkocsik számára, melytől jelentős mennyiségű üzemanyag-megtakarítást vár, különösen a hűtőegységekkel felszerelt vontatmányok esetében. Az e-tengely ráadásul egy teljesen másfajta technológia előhírnöke is.

Hirdetés

A teherautó-gyártók eddig a vontatókra összpontosítottak a villamosítás területén, ezzel szemben a Bosch most más utat választott. Egy utólag is felszerelhető, félpótkocsira gyártott eszköz segítségével évente akár 9 ezer liter gázolajat is megtakaríthatnak a fuvarozók, hiszen segítségével ki lehet iktatni a korábban a hűtés érdekében alkalmazott aggregátort, ami óránként akár kér-három liter gázolajat is elfogyasztott.

A tengelyre szerelt két villanymotor a fékezés során visszanyert energiával a tehergépkocsi hűtőegységeit lát(hat)ja el, de további üzemanyagot lehet megtakarítani akkor is, ha az elektromos energiával az indulást és a gyorsítás támogatják. Az e-tengely további előnyei, hogy a hűtés sokkal csendesebb, mint a korábbi megoldásokkal, illetve hogy nagy lépést jelent a pótkocsik automatizált parkolásához is.

Azzal, hogy a félpótkocsi saját energiaellátó rendszerre támaszkodhat, vontató nélkül kisebb távokat is megtehet például a raktárban. A kormányzás a két villanymotoron keresztül történik, amelyek igény szerint a tengely bal vagy jobb oldali kerekeket hajtják. További programozást követően akár a távvezérelt elektromos működtetésre is lehetőség nyílhat.

A Bosch nagy érdeklődést vár új alkalmazása iránt. Ennek alapja, hogy csak Európában évente 250 ezer, tíz tonnás össztömeget meghaladó félpótkocsi kerül forgalomba, melyek közül minden ötödiket hűtőegységgel szerelnek fel.

A Bosch az újításban az SMG180 villanymotort használja, amely világszerte több százezer hibrid és elektromos autóban is megtalálható. Ez lehetővé teszi, hogy a szállító meglévő technológiára támaszkodjon és költségmegtakarítást érjen el.

Kiemelt Partnereink