Beszállítók Milliárdos veszteségről jelentett a BASF

Milliárdos veszteségről jelentett a BASF

autopro.hu/Sz.N. | 2020.10.12 11:23

Milliárdos veszteségről jelentett a BASF

Fotó: BASF SE

A német vegyipari vállalat, a BASF a koronavírus okozta megnövekedett terhek miatt milliárdos veszteséget könyvelt el. Az autóipar és a légiközlekedés, valamint az alapvető vegyi anyagok körül egyre fokozódó verseny 2,8 milliárdos értékvesztést eredményezett a vállalat beszámolója szerint.

Hirdetés

Emiatt a harmadik negyedévben előre láthatólag 2,6 milliárd euró veszteség keletkezik a vállalatnál a kamatok és adók (EBIT) előtt. A negatív hatás nélkül a BASF 581 millió euró működési eredményt érhetett volna el, amivel bőven túlszárnyalta volna az elemzők által átlagosan várt értéket. Ezek után azonban a befektetők elsősorban a magas értékcsökkenésre reagáltak: az árfolyam több mint két százalékkal zuhant vissza.

Fokozzák a költségcsökkentő intézkedéseket

Eközben a DAX csoport magabiztosan tekint az év hátralévő részére. A harmadik negyedév eredményeihez mérten a különleges tételek előtti EBIT javulását várják az utolsó negyedévben. A koronavírus-járvány következményei miatt az eladások az előző évi 59,3 milliárd után várhatóan 57–58 milliárd euróra csökkennek. A különleges tételek előtti működési eredmény 2019-ben 4,6 milliárd euróra rúgott, ami idén jó, ha eléri a 3,3 milliárd eurót. A költségcsökkentő intézkedések célja, hogy ellensúlyozza a marzsokra nehezedő folyamatos nyomást, különösen az alapvető vegyi anyagok esetében – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink