Beszállítók Mélyíti szakmai együttműködését a Bosch és a Rohde & Schwarz

Mélyíti szakmai együttműködését a Bosch és a Rohde & Schwarz

Pörge Béla | 2022.09.09 07:20

Mélyíti szakmai együttműködését a Bosch és a Rohde & Schwarz

A Rohde & Schwarz ultraszélessávú (UWB) rendszerek mérésével bővítette R&S®CMP200 típusú rádiókommunikációs tesztelő berendezésének képességeit. | Fotó: Rohde & Schwarz

A Bosch Csoport a Rohde & Schwarz által kifejlesztett, R&S®CMP200 típusú rádiókommunikációs tesztelő berendezést választotta ultraszélessávú (UWB) alkalmazásainak gyártás közben történő ellenőrző méréseihez. Mindez a két cégóriás között rádiófrekvenciás adatkapcsolati rendszerek fejlesztése terén hosszú ideje fennálló együttműködés folytatása.

Hirdetés

Kiváló hatótávolságának, alacsony energiafogyasztásának és rendkívüli védettségének köszönhetően az ultraszélessávú (UWB) technika feltehetően számos IoT-perifériás eszközben és Ipar 4.0-hoz kapcsolódó alkalmazásban jelenik majd meg, sőt, várhatóan a legtöbb okostelefon átvitele is erre fog épülni. Az autóiparban új kényelmi és biztonsági funkciók bevezetését teszi lehetővé, különösen a kulcsnélküli járművek esetében, melyeknél az okostelefon tölti be a „digitális kulcs” szerepét. A közlekedésben további különleges szolgáltatások építhetők az UWB-re, többek között autóleparkolási szolgáltatás, foglaltság-jelzés vagy akár kisbabák életjeleinek figyelése gyermekülésben.

Az IEEE 802.15.4a és 802.15.4z szabványon alapuló UWB-jelek segítségével rövid távolságokon, leginkább 70 méteren belül akár centiméteres pontosságú helymeghatározás is végezhető. 27 Megabit/szekundumig terjedően, igen alacsony teljesítményszint mellett védett adatátvitelre is képesek az ultraszélessávú rendszerek. 500 Megahertzes, sőt, azt meghaladó sávszélességükkel és rendkívül alacsony spektrális teljesítménysűrűségükkel más szolgálatokkal is képesek egy tartományon belül működni, kölcsönös zavarás nélkül.

Mindent megmér a Rohde & Schwarz

A laboratóriumokban és a gyártósorokon egyaránt fontos az UWB-eszközök ellenőrző vizsgálata, a hatósági előírások teljesítése, a helyes működés biztosítása és a helymeghatározási funkciók pontosságának visszaellenőrzése végett. A rádiófrekvenciás eszközök tesztelése területén piacvezető Rohde & Schwarz mind kutatás-fejlesztési és minősítési célokra, mind chipkészletek jellemzőinek bemérésére és gyártósori tesztelésekre szolgáló, teljes körű méréstechnikai kínálattal rendelkezik az UWB-technikához kapcsolódóan. Berendezéseivel pontosan megmérhető minden lényeges jellemző, például a terjedési idő (ToF) és a beérkezési szög (AoA). Mindezeken túlmenően a Rohde & Schwarz a FiRa és a „Car Connectivity Consortium” (Jármű-összeköttetési Konzorcium) tagjaként az UWB-eszközök együttműködésének elősegítését célzó, iparágakon átívelő világszabványokat is támogatja.

A Rohde & Schwarz ultraszélessávú mérési képességekkel bővítette R&S®CMP200 típusú rádiókommunikációs tesztelő műszerét, aminek eredményeképpen ez az egyetlen berendezés a piacon, amely milliméteres hullámsávban (FR2 tartományban) működő 5G-rendszerek és UWB-egységek kutatás-fejlesztési, valamint gyártástechnikai vizsgálatait egyaránt támogatja. Az ultra-szélessávú eszközök tömeggyártása, továbbá kutatás-fejlesztése során felmerülő méréstechnikai problémák tökéletesen kezelhetők e berendezéssel, amely egy jelanalizátor és egy jelgenerátor funkcióit egyesíti magában. A Rohde & Schwarz árnyékolt kamráival és WMT jelű automatizálási szoftverével együtt adók és vevők, továbbá terjedési idő (ToF) és beérkezési szög (AoA) IEEE 802.15.4a/z szabvány szerinti, vezetett és sugárzott elven történő mérésére egyaránt alkalmas összeállítást alkot az R&S®CMP200.

Mindenkinek jó együttműködés

„Örömünkre szolgál, hogy rádiófrekvenciás adatkapcsolati mérőrendszereinkkel az autóelektronikában vezető helyen álló Bosch-t támogathatjuk. R&S®CMP200 típusú rádiókommunikációs tesztelő berendezésünkkel és a sugárzásos vizsgálatokra szolgáló mérőkamráinkkal együtt tökéletesen elvégezhetők a járműipari vizsgálatok, az iparágban megkövetelt megbízhatóság mellett. A rendszerünk 5G adatkommunikációs mérésekre is alkalmas” ─ nyilatkozta Juergen Meyer, a Rohde & Schwarz járműipari szakterületért felelős alelnöke.

Markus Hetzel, a Bosch gyártástechnikai mérnöke ehhez a következőket fűzte hozzá: „Erőink egyesítése révén elősegítjük az iparágakon átívelő szabványok térnyerését, például a járművek és okostelefonok közötti ultraszélessávú kommunikáció térhódítását. Az UWB-eszközök működésének fejlesztőlaborban és gyártósoron történő tesztelése egyaránt fontos, a kompatibilitásuk és helyes működésük biztosítása érdekében”.

Az UWB-technikával és a Rohde & Schwarz e területhez tartozó méréstechnikai megoldásaival kapcsolatos további részletek a társaság weboldalán találhatók.

A Techtogether 2022 kiállításon és konferencián az alábbi vállalatokkal találkozhat:

Tudjon meg többet a méréstechnika legújabb trendjeiről, találkozzon a Rohde & Schwarz munkatársaival a Techtogether 2022 kiállításon. Látogasson el október 18-19-én a Bálnába és ismerje meg a járműipart is meghatározó, innovatív ipari trendek további hazai képviselőit!
Regisztráció az alábbi linken.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink