Beszállítók Megsemmisítette a Kúria CATL-beruházás katasztrófavédelmi engedélyét

Megsemmisítette a Kúria CATL-beruházás katasztrófavédelmi engedélyét

autopro.hu/P.B. | 2023.11.29 14:19

Megsemmisítette a Kúria CATL-beruházás katasztrófavédelmi engedélyét

Fotó: CATL Germany

November 29-ei ítéletében a Kúria megváltoztatta a Debreceni Törvényszék korábbi ítéletét, valamint megsemmisítette a debreceni CATL-beruházásra kiadott katasztrófavédelmi engedélyt.

Hirdetés

A Kúria helyt adott Horváth Nándor László debreceni polgár felülvizsgálati kérelmének, és a hatóságot új eljárásra utasította. Az ítélet szerint a hatósági eljárás a biztonsági jelentés kiegészítése tekintetében megsértette a nyilvánosságra - kifüggesztés, közmeghallgatás - vonatkozó szabályokat – számolt be a hírről a közösségi médiában a Horváth László Nándort képviselő ügyvéd, Schiffer András.

A korábban országgyűlési képviselőként is ténykedő ügyvéd a 24.hu megkeresésére részletesebben ismertette a Kúria döntését: „a hasonló eljárásokhoz hozzátartoznak a nyilvánosság bevonására vonatkozó szabályok, tehát ebben az esetben az iparbiztonsági jelentés. Miután a közmeghallgatásra kiderült, hogy ez kiegészítésre került, így az iparbiztonsági jelentés kiegészítését ki kellett függeszteni és így lehetett volna közmeghallgatásra bocsátani. A Kúria az ítéletével azt állapította meg, hogy ugyan a biztonsági jelentés vonatkozásában betartotta a beruházó a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat, csakhogy közben született egy kiegészítése a biztonsági jelentésnek, melynek ráadásul az egyik pontja olyan anyagokra, olyan veszélyes anyagokra vonatkozik, mely nyilvánvalóan érinti a lakosságot, így a felperes állampolgárt is. Ennek vonatkozásában nem tartották be a nyilvánosságra vonatozó szabályokat” – magyarázta Schiffer.

Hamarosan már megkezdenék a termelést

Mint ismert, 2022 augusztusában jelentették be hazánk eddigi lenagyobb beruházását: a CATL Debrecenben építi fel második Kínán kívüli, európai gyárát, összesen három gyártással foglalkozó részleggel. A három rész együtt mintegy kilencezer embernek ad majd munkát, a kínai vállalat összesen 7,34 milliárd eurót fektet be egy 100 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyár építésébe Debrecenben.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a tervek szerint 2025 elején kezdheti meg a termelést az első ütemben elkészülő gyár, ami körülbelül háromezer embernek ad majd munkát.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink