Beszállítók Megnyugtatta a szakszervezeteket a Bosch

Megnyugtatta a szakszervezeteket a Bosch

autopro.hu/P.B. | 2023.07.05 10:22

Megnyugtatta a szakszervezeteket a Bosch

Fotó: Bosch

Hónapok óta tart az egyeztetés a Bosch németországi telephelyeinek jövőjéről. Az elektromos átállás miatt a német beszállító számos tevékenységét vinné ki az országból, de most sikerült megnyugtató választ adnia az IG Metall szakszervezet számára.

Hirdetés

A Bosch munkavállalóinak képviselői és a vezetés tavasz óta tárgyal a Bosch németországi, mobilitási telephelyeinek jövőjéről. Ezekre az üzemekre különösen nagy nyomás nehezedik az elektromos átalakulás során. A feleknek most sikerült abba megállapodnia, hogy kizárták a működési okokból történő elbocsátásokat 2027-ig. Ez a közlemény szerint „tervezhetőséget és biztonságot nyújt a Mobilitási divízió dolgozói számára”. A megállapodás Németországban körülbelül 80 ezer alkalmazottra vonatkozik.

„Egy kiterjedt tárgyalási csomaggal kezdtünk, és nagyon jó közös eredményeket értünk el minden ponton” - mondta Frank Sell, az Üzemi Tanács elnöke a megállapodásról. Stefan Grosch, a Bosch HR menedzsere is elégedett volt: „örülünk, hogy minden fél számára elfogadható eredményt értünk el ebben az összetett kérdésben. A mobilitásban bekövetkező átalakulás jelentősen megváltoztatja üzletünket. Számunkra fontos, hogy hatékonyak és versenyképesek maradjunk.”

A munkahelyek biztonságán túlmenően a munkavállalók képviselőit már korábban be kell vonni a vállalat stratégiai és gazdasági döntéseibe a megállapodás értelmében. Ennek szabványosított eljárása lesz a jövőben, és módosul a Gazdasági Bizottság összetétele is.

Most jön a neheze

Frank Sell szerint a tényleges részletes munka még csak most kezdődik a vállalatnál, nagy mennyiségű adatot kell összegyűjteni ahhoz, hogy az egyes helyszínekről pontos jövőképeket alkothassanak. Az adtok segítségével összehasonlíthatóvá akarják tenni a különböző telephelyeket kompetencia és fenntarthatóság szempontjából.

Ahogyan arról az autopro.hu beszámolt, az alkalmazottak és a menedzsment közötti vitát az a döntés robbantotta ki, hogy az elektromos alkatrészek nagy részének termelését a cseh jihlavai üzemben fogja gyártani a Bosch a tervek szerint. A jövőben legalább lehetőséget kell adni a németországi telephelyeknek, hogy sajátos felépítésükkel és helyi szaktudásukkal versenyképesek maradhassanak – írja az Automobilwoche.

„A tárgyalások eredménye ismét azt mutatja, hogy a kollektív szerződések elengedhetetlenek a vállalatok jövőbeli életképességéhez, és kötelező érvényű biztonságot teremtenek az alkalmazottak számára” - mondta Nadine Boguslawski, az IG Metall Stuttgart felhatalmazott képviselője és a Bosch felügyelőbizottságának tagja.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink