Beszállítók Megháromszorozta profitját az Alcoa

Megháromszorozta profitját az Alcoa

MTI | 2015.01.13 08:45

Megháromszorozta profitját az Alcoa

Az Alcoa alumíniumipari cég a vártnál kedvezőbb eredményekről számolt be.

Hirdetés

A New York-i székhelyű cég nettó nyeresége a tavalyi év negyedik negyedévében 159 millió dollár volt, ami jóval kedvezőbb az egy évvel korábbi 2,3 milliárd dolláros veszteségnél. A vállalat átalakítási költségeit leszámítva a nyereség 432 millió dollár volt.

Az egy részvényre jutó profit a tavaly október-decemberi időszakban 11 centre rúgott, szemben az egy évvel korábbi 2 dollár 19 centes veszteséggel. Az egyszeri tételeket nem számolva, 33 cent volt az egy részvényre jutó haszon a tavalyi negyedik negyedévben, magasabb az elemzők által várt 27 centnél. A vállalat bevételei az előző év azonos időszakával összevetve 14 százalékkal 6,4 milliárd dollárra emelkedtek, ami szintén jobb eredmény az elemzők által várt 6,03 milliárd dollárnál.

A tavalyi év egészét tekintve és az egyszeri tételeket számolva, az Alcoa 1,1 milliárd dolláros tiszta nyereséget ért el, ami háromszorosa az előző évi eredménynek. A kedvező eredményeknek köszönhetően az Alcoa részvényeinek értéke több mint 1 százalékkal, 16,40 dollárra emelkedett a New York-i tőzsdezárást követően az elektronikus kereskedésben.

A New York-i tőzsde S&P 500-as indexének kosarába tartozó vállalatok közül hagyományosan az Alcoa számol be elsőként negyedéves eredményeiről. Mivel az alumíniumipari óriás több ágazatot is ellát termékeivel, egyes elemzők úgy látják, hogy mostani eredménye jó előjel az amerikai gazdaság szélesebb köre számára is, bár a cég teljesítménye olykor eltér piacainak alakulásától és az amerikai gazdaság egészének tendenciáitól.

Az Alcoa, amely a szerkezetváltás eredményeként a jobban jövedelmező autóipar, valamint a repüléssel és űrhajózással kapcsolatos ipar felé fordult, arra számít, hogy idén a globális repülőgépipari értékesítések 10 százalékkal, az autóipari termelés pedig 4 százalékkal nőnek.

Kiemelt Partnereink