Beszállítók Közösen építhet új chipgyárat a Sony és a TSMC

Közösen építhet új chipgyárat a Sony és a TSMC

autopro.hu/V.M. | 2021.10.11 14:22

Közösen építhet új chipgyárat a Sony és a TSMC

Fotó: facebook.com/MyTSMC

Közösen építhet chipgyárat Japánban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a Sony, a szigetország kormánya pedig készen áll arra, hogy fedezze a több mint 7 milliárd dolláros beruházás költségeinek egy részét.

Hirdetés

Az eddig hivatalos megerősítést nem nyert tervekről először a Nikkei üzleti lap számolt be. A lap értesülései szerint a 800 milliárd jenből (7,15 milliárd dollárból) felépülő üzem Japán déli részén, Kumamoto városában fog helyet kapni. Az egységben autókhoz, kamerákhoz és más termékekhez fognak félvezetőket készíteni, várhatóan 2024-től.

Bár a Reuters megkeresésére sem a Sony, sem a TSMC, a világ vezető szerződéses félvezetőgyártója nem kommentálta az értesüléseket, azok helyességét alátámasztani látszik, hogy utóbbi vállalat már júliusban közölte, hogy vizsgálja egy japán üzem létesítésének lehetőségét.

Kína is közrejátszhat a helyválasztásban

A TSMC korábban figyelmeztetett a világ chipgyártásának Tajvanban koncentrálódása által jelentett veszélyre, ami abból ered, hogy Kína nem zárja ki annak lehetőségét, hogy akár katonai erő használatával terjessze ki uralmát a demokratikus berendezkedésű szigetországra.

A mostanihoz hasonló zavarok későbbi megelőzésén kívül a Kínához köthető biztonságpolitikai megfontolások csakugyan arra ösztönözhetik a japán kormányt, hogy fejlessze a helyi chipgyártó kapacitást, annak érdekében pedig pénzügyileg támogassa az új üzemek, például a TSMC és a Sony közös egységének építését.

Kiemelt Partnereink