Beszállítók Korszerű laborközpontot húz fel a Schaeffler

Korszerű laborközpontot húz fel a Schaeffler

autopro.hu | 2021.02.25 10:22

Korszerű laborközpontot húz fel a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler – a tavaly meghirdetett Roadmap 2025 stratégia részeként - mintegy 80 millió eurót fektet be egy új központi labor komplexumba Herzogenaurachban. A beruházás célja a Schaeffler-csoport versenyképességének biztosítása, illetve jövőbeni lehetőségeinek kiaknázása, valamint herzogenaurachi helyszínének – technológiai központjának – megerősítése. A jelenlegi tervek szerint a komplexum 2023-ban készül el.

Hirdetés

A Schaeffler herzogenaurachi helyszínén hamarosan egy üzletágakon átívelő laborközpont kap helyet, amely mintegy 15 ezer négyzetméter bruttó alapterületet ölel fel. A komplexumban 15 laboratórium működik majd, és több mint 360 munkavállalót fog foglalkoztatni. Az új létesítmény központosítja és megszilárdítja a Schaeffler Csoport kompetenciáit és képességeit a technológia kulcsfontosságú területein, ideértve a mérési, tesztelési és kalibrálási rendszereket, az anyagkutatást és -tervezést, az elektrokémiát, valamint a termék élettartamának, szilárdságának és megbízhatóságának optimalizálását. Egy új elektronikai laboratórium is helyet kap majd itt. A vállalat célja, hogy mindezeket a tevékenységeket egy fedél alá hozza, hogy a tudás és a technológiai ismeretek átadását ezzel is javítsák az üzletágak között, és növeljék a teljesítményt az erőforrások megosztásával.

„Az új központi labor komplexum ötlete azon alapszik, hogy a kulcsfontosságú technológiákat integrált, osztott módon tegyük elérhetővé. Például, hogy új termékeket fejlesszünk ki a fenntartható és szén-dioxid-semleges mobilitás és az energia-ökoszisztémák számára" - mondta el Uwe Wagner, a Schaeffler technológiai vezérigazgatója. „Az olyan megatrendekre vonatkozó megoldások kifejlesztéséhez, mint például a szén-dioxid-semlegesség, az új generációs mobilitás és az automatizálás, meg kell erősítenünk képességeinket, fejlesztenünk kell alapkompetenciáinkat a legkülönbözőbb tudományterületeken, az anyagtól és a felületi technológián és az elektrokémián át, az elektronikáig és a digitalizálásig. Az új komplexum ideális ugródeszkát biztosít ehhez.”

Bevezetés a digitalizációba és mesterséges intelligenciába

A Schaeffler az új létesítményt a külső ügyfelek számára is elérhetővé szeretné tenni. A tervek között szerepel egy labor és bemutatóterem kialakítása a digitalizáció és a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeinek bemutatására.

„Gyártási kiválóságunk azt jelenti, hogy ideális helyzetben vagyunk ahhoz, hogy optimális megoldásokat kínálhassunk ügyfeleink számára a jövő technológiájának kulcsfontosságú területein, mint például az elektromos mobilitás, a robotika és a hidrogén" - hangsúlyozta Andreas Schick, a Schaeffler termelésért, logisztikáért, beszerzésért felelős vezérigazgatója. „Ezek olyan növekedési területek, ahol már a kiindulási fázistól kezdve figyelembe kell venni a végterméket, a felhasználási területet, valamint a kereskedelmi léptékű gyártást annak érdekében, hogy megelőzhessük globális versenytársainkat. Digitális szimulációs technológiáink alapvetően fontosak ebben a kérdésben.”

Érzékeny technológiák számára is alkalmas

Széleskörű kutatási és fejlesztési ismereteink mellett a herzogenaurachi komplexum új standardokat alkalmaz a laboratóriumi klimatizálás és a rezgésmentesítés terén, így ideális lesz a nagy pontosságú mérőrendszerek és más rendkívül érzékeny technológiák számára. Az épület - amelyet 2024 elején terveznek átadni - a legújabb fenntarthatósági előírásoknak megfelelően, zöld beruházásként épül meg a DNGB (Német Fenntarthatósági Tanács) szabványainak megfelelően.

Az új létesítmény fontos része a tavaly novemberben meghirdetett Roadmap 2025 stratégiának, amely részletesen bemutatja, hogy a Schaeffler Csoport hogyan fogja fenntartható módon erősíteni jövőorientáltságát és versenyképességét. „A komplexum élvonalbeli munkahelyeket biztosít kulcsfontosságú növekedési területeken" - mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. „Növeli majd Herzogenaurach és a környező régió vonzerejét az ügyfeleink és a munkavállalóink szemében is, továbbá kifejezi elkötelezettségünket Németország, mint üzleti helyszín iránt."

Kiemelt Partnereink