Beszállítók Környezetbarát acélt fejlesztett a thyssenkrupp

Környezetbarát acélt fejlesztett a thyssenkrupp

autopro.hu/P.B. | 2022.01.28 13:20

Környezetbarát acélt fejlesztett a thyssenkrupp

Fotó: thyssenkrupp

Az energiaátvitel – különösen az elektromos áramé - a zöldebb jövő egyik fontos területe. A lényeg, hogy minél kevesebb energia vesszen kárba a folyamatok során. A thyssenkrupp által kifejlesztett elektrotechnikai acél ezt a célt szolgálja, az előállítása ráadásul az iparágon belül környezetbarátnak számít.

Hirdetés

Először kapott komoly megrendelést a thyssenkrupp az úgynevezett bluemint acélra, ami ötven százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással készül, mint a korábbi elektrotechnikai acélok. A vevő a regensburgi SGB-SMIT nevű vállalat, aki az E.ON számára gyártott transzformátorokhoz fogja használni az anyagot.

A gelsenkircheni thyssenkrupp Electrical Steel a szemcseorientált elektrotechnikai acél (vagy simán elektromos acél) előállításának európai piacvezetője. Ez az összetett, speciális anyag biztosítja, hogy a transzformátorok nagy hatásfokkal működjenek, és a lehető legkisebb veszteséggel szállítsák az energiát. Minél magasabb minőségű az elektrotechnikai acél, annál nagyobb a hatásfok. Ilyen anyagot használnak a transzformátorokon kívül többek között az elektromos járművekhez való töltőoszlopokban is.

Zöld fordulat

Mint ismert, az elmúlt években a thyssenkrupp komoly átalakuláson és megszorításokon esett át. A gelsenkircheni egység célzott fejlesztésekkel kíván csúcsminőséget előállítani. Az elektromos acél iránt egyre nagyobb a kereslet, és természetesen mindenki a lehető leghatékonyabb megoldásokat keresi ezen a téren.

Gerogios Giovanakis, a thyssenkrupp Electrical Steel ügyvezető igazgatója szerint a vállalat anyagaival a piac képes lesz olyan transzformátorokat előállítani, amelyek megfelelnek az EU környezetbarát tervezési irányelvének, és hozzájárulnak a globális energiafogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Giovanakis kiemelte, hogy a cég megoldásaival több mint 400 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A gelsenkircheni telephely középtávon a teljes klímasemlegességre törekszik, például zöldáram és biometán felhasználásával – jegyzi meg a német beszállító közleménye.

Az első megrendelés

A Gelsenkirchenben gyártott elektrotechnikai acél most először érhető el csökkentett szén-dioxid-kibocsátású formában, bluemint powercore néven. A transzformátorspecialista SGB-SMIT az első vevő erre az anyagra.

„Számunkra és ügyfeleink számára is nagy hozzáadott érték, hogy a thyssenkrupp csúcsminőségű termékei immár csökkentett szén-dioxid-kibocsátású formában is elérhetők. Ez egy fontos lépés az energia további dekarbonizációja felé” – mondta Holger Ketterer, az SGB-SMIT ügyvezető igazgatója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink