Beszállítók Komoly veszteséggel zárta 2020-at a ZF

Komoly veszteséggel zárta 2020-at a ZF

autopro.hu/P.B. | 2021.02.16 11:20

Komoly veszteséggel zárta 2020-at a ZF

Fotó: ZF Press

A koronavírus-járvány, az autóipar válsága és a magas végkielégítések miatt összességében erősen negatív évet zárt a ZF 2020-ban. Még az eladásokat tekintve is mínuszos volt az év a német beszállító számára.

Hirdetés

A ZF ismertette a 2020-as számait, melyekből kiderült: a beszállító éves bevételei mintegy tizenegy százalékkal estek vissza, 32,6 milliárd euróra. A részletes nettó számait csak egy hónap múlva, március közepén teszi közzé a vállalat, így minden eredményük még nem ismert, de az biztos, hogy minden számuk negatív lesz. 2019-ben egyébként 350 millió eurós nyereséggel zárt a ZF.

A ZF különösen a második negyedévben szenvedett, a járvány kirobbanása után júniusra már 27 százalékos veszteségnél tartottak éves szinten. Az év második felében főleg a kínai piacoknak köszönhetően javult a vállalat mérlege – írja az Automobilwoche.

Befektetés a jövőbe

A vállalat a negatív számait a jövőbe való befektetéseinek tulajdonítja, igaz, ezeket a beruházásokat nem részletezte a ZF, de minden bizonnyal új technológiák bevezetéséről, robotizációról és digitalizációról lehet szó. Ezzel párhuzamosan egyébként leépítések is zajlanak a vállalatnál.

A ZF még 2018-ban jelentette be, hogy a következő öt évben tizenkét milliárd eurót fektet be az elektromobilitás és az autonóm járművek területére, ugyanakkor azt is világossá tették, hogy a következő pár évben globálisan akár 15 ezer dolgozótól is megválnának.

Kiemelt Partnereink