Beszállítók Komoly megrendeléseket tudhat magáénak a Vitesco

Komoly megrendeléseket tudhat magáénak a Vitesco

autopro.hu/P.B. | 2022.10.10 16:22

Komoly megrendeléseket tudhat magáénak a Vitesco

Fotó: Vitesco Technologies

A Vitesco Technologies a közelmúltban több, összesen kétmilliárd eurónál is magasabb értékű megrendelést nyert el innovatív akkumulátor-kezelő rendszereire (BMS – Battery Managment System).

Hirdetés

Ezen megrendelések közül az egyik vevőnek már kiszállítás alatt vannak a vezeték nélküli kommunikációra képes akkumulátor-vezérlőegységek 400 és 800 voltos elektromosautó-architektúrához. Az innovatív megoldás csökkenti az akkumulátoron belüli kábelezés mennyiségét, amivel helyet takarítanak meg – ezzel akár növelhetik a hatótávot is a gyártók, ha a vezetékezés hiánya miatt nagyobb akkut tudnak használni.

Az akkumulátormenedzsment kulcsfontosságú feladat az elektromobilitásban: a vezérlőegységekből, érzékelőkből és szoftverekből álló intelligens BMS-megoldások megvédik az akkumulátort a túlmelegedéstől, és biztosítják az összes cella kiegyensúlyozott töltési állapotát. Ez elengedhetetlen a biztonságos működéshez és a hosszú élettartamhoz. Más szóval, a BMS számos egyedi funkciójával megvédi az elektromos járművek legnagyobb és legértékesebb rendszerét.

„Akkumulátorkezeléshez szükséges moduláris szoftverünkkel és hardverünkkel személyre szabott megoldásokat tudunk kínálni ügyfeleinknek. Ezenkívül az olyan innovációk, mint például a vezeték nélküli kommunikáció az akkumulátormodulokkal, olyan akkumulátor-tervezést tesznek lehetővé, ami csökkenti a rendszerköltségeket ügyfeleink számára” - nyilatkozta Thomas Stierle, a Vitesco Technologies villamosítási technológia és elektronikus vezérlések üzletágának vezetője.

Kulcs a stabil működéshez

A BMS alapvető funkciói a Vitesco Technologies portfóliójában kétféle vezérlőegység között oszlanak meg. Az első az akkumulátorvezérlő, amely folyamatosan figyeli a cellák és modulok állapotát. Korrekciós műveletet indíthat el az akkumulátoron belül, ha nemkívánatos működési körülményt észlel. Ezt egy nagyfeszültségű érzékelő használatával érik el, amely figyeli és szabályozza az akkumulátor felé irányuló áramot. Ütközés esetén a BMS az akkumulátor elektromos leválasztását is elindítja.

A második alapfunkció az egyes akkumulátorcellák töltési szintjét figyeli és kiegyensúlyozza az eltéréseket (amik a lítiumion cellákban mindig előfordulhatnak a gyártási tűrések miatt).

„E célból a Vitesco Technologies jelenleg egy új eljárást fejleszt az aktív cellakiegyensúlyozásra, amely további, több százalékos nagyságrendű hatékonyságnövekedést hozhat” – mondta Rodrigo Peres, a Vitesco Technologies akkumulátor termékcsalád vezetője.

Jó úton jár a cég

Thomas Stierle szerint a Vitesco elmúlt hetekben és hónapokban kapott BMS-megrendeléseink száma tükrözi a cég megoldásainak relevanciáját. Mint fogalmazott, komoly piaci szereplőkkel írtak alá szerződéseket.

Közleménye szerint a Vitesco Technologies előrevetíti az elektrifikált járművek architektúrájának fejlődési trendjét: az eszközök számának csökkentését kevesebb, sokkal nagyobb számítási teljesítményű vezérlőegység és összetett szoftverrendszer használatával.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink