Beszállítók Komfortos kabriózás terepen, különleges műanyaggal

Komfortos kabriózás terepen, különleges műanyaggal

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.03 04:20

Komfortos kabriózás terepen, különleges műanyaggal

Fotó: myTop

Az összkerékhajtású, ügyes terepjáró, a Jeep Wrangler egyedülálló módon lehetőséget kínál a kemény tetejét vászontetőre cserélni. A tetőmozgató mechanikának gyorsnak és csendesnek kell lennie, ugyanakkor offroad körülmények között különösen fontos a kopás- és korrózióállóság, így különleges anyaghasználatra volt szükség.

Hirdetés

A 2018-ban 230 ezer elkelt példányt számláló Jeep Wrangler népszerűségéhez mindig hozzájárult, hogy kabrióvá alakítható egy vászontető gyári vagy utólagos felszerelésével. A kedvenc választás a coloradoi Bestop vállalat prémium termékei, amelyek már majdnem 70 éve elérhetők. A Bestop számos különböző stílusban készülő tetőit könnyű felhelyezni és használni. A céget Tom Bradley alapította 1954-ben, amikor először varrt tetőt kárpitos műhelyében. A Bestop idő közben a Jeep gyári vászontetőinek beszállítójává nőtte ki magát a ’80-as évekre. A kezdeti verziók meglehetősen egyszerűek voltak, mostanra azonban széles palettát kínál a gyártó számos különböző kialakítással a Jeep Wrangler és Gladiator típusokhoz. Duane Junkin, a Bestop egyik tervezőmérnöke kiemelte, hogy egyes tetőiket akár fél óra alatt fel lehet szerelni alapvető szerszámokkal (köszönhetően az autók kialakításának is), az áraikat pedig sikerült alacsonyan tartani.

A georgiai myTop cég képviseletében David Lozano sok Jeep tulajdonossal együtt úgy látta, lehetne könnyebb is a kabriózás a terepjárókkal, így az ő vászontetőik már gombnyomásra, elektromosan nyílnak. A vállalat 2013-ban jött létre, az első prototípusaikat 2014-ben adták ki. A jelenleg 38 amerikai államban tevékenykedő cég az év végére mind az 50-et le akarja fedni, továbbá jelen vannak hét nemzetközi piacon is. A hagyományos és fastback építésű Wranglerekhez is elérhető, különböző színű vászontetőket elektromos motor nyitja és zárja csupán nyolc másodperc alatt.

Súrlódásmentes műanyag alkatrészek

A Bestop tetők csapágyait, szilentjeit, alátéteit a Rhode Island-i székhelyű igus vállalat szállítja. Ezek az alkatrészek az igus iglide G300 névre hallgató, világszerte népszerű műanyagából készülnek. Ez az anyag nem igényel kenést, mégis kopásálló, költséghatékony, valamint ellenáll pornak és kosznak, ami egy terepjárón fontos szempont. A G300-ból készülő univerzális csapágyakat közepes és magas terhelésre, közepes forgási sebességre és közepes hőmérsékletekre tervezték, így széleskörűen használatosak például mezőgazdasági, építőipari, de még fitneszgépekben is. A Bestop által korábban használt csapágyak túl vékonyak voltak, nem voltak elég jól integrálhatók a tetőszerkezet karjaiba, illetve súrlódást okoztak egyes összeköttetéseknél és távtartóknál. Mindezt az igus alkatrészeivel sikerült megoldani.

Lozano elmondta, a myTop díjazza az igus alkatrészek strapabíróságát és korrózióval szembeni ellenállóságát, miközben csendessé teszik a tető nyitását és zárását. Az igus alkatrészek gyakoriak az autóiparban egyéb felhasználásban is – ajtózsanéroknál, toló- és csomagtérajtókon, ülésmozgató alkatrészekként és féknyergekben is előfordulnak — áll a Machine Design írásában.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink