Beszállítók Ki szállíthat be a Bosch-nak?

Ki szállíthat be a Bosch-nak?

autopro.hu | 2014.01.30 12:41

Ki szállíthat be a Bosch-nak?

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője egyebek mellett a tavalyi sikerek fényében tervezett célokról számolt be, s szó esett arról is, hogy a vállalat értelmezésében milyen tulajdonságokkal bír a jó beszállító.

Hirdetés

Milyen eseményt emelne ki 2013-ból?
Július 31-én adta át a vállalat egyik legnagyobb beruházásának, a budapesti központ első ütemének épületét. A 11 ezer négyzetméteres épületkomplexumba 350 fejlesztő, kereskedelmi és adminisztrációs területen dolgozó munkatárs költözött. Az ünnepség keretében stratégiai megállapodást írtunk alá Magyarország kormányával. Ez az egyezmény is azt jelzi, hogy elkötelezettek vagyunk a magyarországi jelenlét, és a helyi tudástőke mellett. A második ütem építése áprilisban kezdődött, november 8-án pedig már a bokrétaünnepséget tartottuk. A fejlesztés második részének építkezése várhatóan 2015-ben zárul és a jelenleg bérleményben működő, létszámban addig is folyamatosan bővülő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó többi osztálynak ad majd helyet.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője

Összesen 30 milliárd forintot ruháztunk be a budapesti létesítményébe. Az új központ összterülete a két főépülettel együtt csaknem 32 ezer négyzetméter. 2013 őszén a Figyelő Top 200 független, szakmai zsűrije a 2011-es és 2012-es eredményei alapján az Év Munkahelyteremtője díjat ítélte oda a magyarországi csoportnak. A megelőző két évben 2200 munkatárssal növekedett a hazai Bosch cégek dolgozói állománya, így 2013 elejére 8500-re nőtt a létszám. Ez az eddigi legmagasabb munkavállalói létszám a társaság hazai történetében. A növekedés folyamatos, 2013-ban a mérnök végzettségűeket tekintve több mint 200 új kollégát alkalmazott a cégcsoport, 2013 októberében a Bosch budapesti fejlesztési központja felvette a kilencszázadik mérnököt. A tervek szerint a cégcsoport létszáma 2015-re eléri a 10000 munkatársat Magyarországon. 2013 tavaszán A mérnökök játszótere elnevezésű rendezvény különlegessége az a Goldberg-szerkezetet építő verseny volt, melyre 43 csapat nevezett be az ország összes műszaki felsőoktatási intézménye mellett külföldről is. A Bosch az elmúlt években szoros kapcsolatot alakított ki a magyar műszaki felsőoktatással, és komoly támogatásban részesítette a hazai mérnökképzést.

A miskolci telephely mindennapjait milyen események tarkították tavaly?
Miskolcon az autóipari gyárban szeptemberben gyárlátogatás keretében mutattuk be az elmúlt négy év beruházásainak eredményeit, valamint a tavaly ősszel elindított duális képzés újabb mérföldkövét jelentő tanulószigetet.

A hatvani telephelyről mit tart kiemelésre érdemesnek?
2013-ban 15 millió forintos támogatással a hatvani Szent István Általános Iskolában elindult az első Bosch osztály. Az önkormányzat tulajdonában lévő iskola 106 négyzetméteres épületrészének felújítása keretében az épületgépészeti rekonstrukció mellett két tantermet szereltek fel korszerű bútorokkal és oktatást támogató berendezésekkel.

Milyen várható események fogják befolyásolni a vállalat életét 2014-ben? Mit kommunikálhatnak már most?
Az elmúlt években a cégcsoport gyáraival szoros együttműködésben támogattunk és szerveztünk hallgatóknak szóló közös programokat. Idén tavasszal sem maradhat el a műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói számára szervezett megmérettetés, melyről annyit már most elárulunk, hogy olyan szakembereket szeretnénk találni, akik felkészültek arra, hogy csatlakozzanak egy olyan csapathoz, akik a jövő autóját építik. A rendezvény idén május 10-én visszatér a Hungaroringre és a hallgatóknak olyan feladatot kell megoldaniuk, amelynek akkor csak az első mérföldkövét tudják teljesíteni, a teljes megoldást csak 2016-ban láthatjuk majd. A budapesti fejlesztési központ Németország után a második legnagyobb fejlesztőbázis Európában, ezredik mérnökét keresi. Várhatóan tavasszal már köszönthetjük az új kollégát Budapesten.

Milyen karrierlehetőséget kínálnak frissdiplomások számára?
A vállalat folyamatosan keres pályakezdő diplomás szakembereket, akik három lehetséges karrierútból választhatnak: szakértői, vezetői vagy projektvezetői áll előttük. Mindhárom különböző szinteket tartalmaz, amelyeken keresztül a szakember munkája egyre összetettebb és felelősségteljesebb lesz. A Bosch vezető- utánpótlás programot működtet végzős egyetemisták, pályakezdő diplomások számára Junior Managers Program néven. Azok jelentkezését várjuk, akik az alapvető szakmai tudáson felül motiváltak, és hajlandóak is azért tenni, hogy vezetők legyenek. A program teljes időtartama 18-24 hónap, amely alatt váltakozva 4-6 divíziót és telephelyet ismerhet meg a kezdő szakember. Ebből egy állomást külföldi telephelyen tölthet. A Bosch széles körű képzésekkel is segíti, támogatja munkavállalóinak előrelépését. Ezek a képzések felölelik a műszaki vagy üzleti know-how, a minőségirányítás, vagy akár a nyelvi készségek fejlesztésének témakörét. A szakemberek fejődését munkaidőben tartott szakmai és vezetői szemináriumainkon keresztül is segítik. A pályakezdő diplomások esélyt kapnak arra, hogy a nemzetközi csapat tagjaként nemzetközi projekteken dolgozzanak.

Keresnek-e 2014-ben új beszállítókat? A Bosch értelmezésében milyen a jó beszállító?
Az elsődleges szempont egy beszállítótól a magas technológiai színvonal és az elvárt, legmagasabb minőség biztosítása, valamint a versenyképes ár. Emellett a hozzánk jelentkező beszállítóknak az alábbi alapkövetelményeknek kell még megfelelniük: ISO (vagy egyéb) minőségbiztosítási rendszer, referenciák és minőségre vonatkozó referenciák egyéb ügyfelektől, több éves tapasztalat az export területén, idegen nyelvek ismerete (német/angol), ügyfélközpontúság, modern géppark, áttekinthető szervezeti felépítés, tiszta tulajdoni viszonyok, jó és stabil gazdasági helyzet, szabad kapacitás, beruházási hajlandóság, rugalmasság, meglévő gyártási eszközök és fejlett alvállalkozói kapcsolatok. A lehetséges beszállítók a regionális beszerzési központtal kerülnek kapcsolatba. A központ munkatársai közvetlenül is keresnek meg beszállító jelölteket, ugyanakkor a Bosch a [email protected] e-mail címre folyamatosan várja az új jelentkezéseket a vállalat magyarországi honlapján aktuálisan megjelölt területekre.

Kiemelt Partnereink