Beszállítók Jól megüti az elektronikai ipart a koronavírus

Jól megüti az elektronikai ipart a koronavírus

autopro.hu/K.Á. | 2020.03.03 10:48

Jól megüti az elektronikai ipart a koronavírus

Fotó: Pixabay

Akár 150 millió dollár kiesést is jelenthet a koronavírus Európa második legnagyobb a chipgyártó vállalatának, amely mintegy húsz városban van jelen Kínában gyártóbázissal vagy szolgáltatóközponttal. Az elektronikai gyártók Kínának való kitettsége rendkívül nagy, elhúzódó negatív hatások várhatók.

Hirdetés

A holland multinacionális NXP tavaly 8,9 millirád dolláros forgalmat bonyolított, a mostani bejelentés szerint a gyártó 50-150 milliárd dollár között számolja a kieső bevételét az első negyedévben, és elképzelhető, hogy a koronavírus okozta kiesés a második negyedévben is éreztetni fogja negatív üzleti hatását.

Meggyűlt a kiállításszervezők baja

Hogy a felfordulásból nem marad ki az elektronikai ipar sem, annak első hangsúlyos jele az volt, hogy bejelentették a barcelonai Mobile World Congress elmaradását. A február végi nürnbergi Embedded World elektronikai szakkiállítás viszont nem maradt el, ám a kiállítók és a látogatók számát is megritkította a járvány, illetve a betegség megelőzése érdekében tett óvintézkedések. Míg tavaly 31 ezer, idén csak 13 ezer látogató jött el, és a 2019-es 1117 kiállító cég után idén csak 900 érkezett, vagyis minden 5-6. kiállító lemondta a szereplést.

A tech ipar nagy szereplői sorra jelentik be távolmaradásukat további konferenciáktól, szakmai rendezvényektől. A Google úgy döntött, a San Francisco-i Cloud Next 2020 konferenciáját ezennel csak virtuálisan tartja meg. A Las Vegas-i Adobe Summit-et pedig törölték. A Facebook, a Microsoft is lemondta részvételét több hasonló rendezvényen.

Túl nagy a kínai függőség

Ám ez csak a felszín, az elektronikai ágazatban a világ országainak kitettsége Kína irányában elképesztően nagy. Az ázsiai ország veri az egész világot elektronikai exportban, a használt fogyasztási és ipari elektronikai eszközök túlnyomó többsége valamekkora részben kínai. A Kínában gyártott iPhone erre a sokszor idézett példa, és valóban, az Apple-t sem hagyta érintetlenül a karantén, bár Tim Cook pár napja azt nyilatkozta, gyáraik újranyitnak. Viszont a vállalat már eleve visszafaragott a második negyedéves üzleti várakozásaiból. Ebben a befektetők számára küldött közleményben azt írták, a gyárak nyitnak, de a normál kerékvágásba való visszatérés lassabb, mint azt tervezték.

Annak ellenére, hogy a tőzsdéken jelen lévő elektronikai vállalatok részvényeit alaposan megcsapkodták a járványról szóló hírek, az iparágban úgy tűnik, nem uralkodott el a pánik. A tőzsdei esésből az 5G-technológia egyik úttörője, a Qualcomm sem maradt ki, hétfőn 3,75 százalékkal gyengültek a papírjaik. A vállalat illetékesei azonban azzal nyugtatták a sajtót, hogy az 5G idei felvevőpiaca amúgy sem Kína, hanem az Egyesült Államok, Korea és Japán lesz, és ha a szükség úgy kívánja, a termelésből kieső kínai kapacitásokat más gyárakéval tudják pótolni. Az, hogy az 5G terén Kínát máris elérte a lassulás, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kínai kormány elnapolt egy nagy tenderkiírást.

Kiemelt Partnereink