Beszállítók Intenzívebb piaci jelenlétre törekednek a lemezmegmunkálás területén

Intenzívebb piaci jelenlétre törekednek a lemezmegmunkálás területén

Beck András | 2019.09.13 16:00

Intenzívebb piaci jelenlétre törekednek a lemezmegmunkálás területén

A forgácsolástechnikai gépeket forgalmazó Ge-Co ból kiválva, technológiai integrátorként akar az ügyfeleknek komplett megoldásokat kínálni a CNC lemezmegmunkáló gépek értékesítésével, automatizálásával és szervizelésével foglalkozó Lamitec Kft. – A jövőben növelnünk kell a magas műszaki színvonalú berendezések értékesítését, mint pl. a víz- vagy lézervágó, az új cég létrehozásának is az az egyik legfőbb célja, hogy a Ge-Co ügyfélkörére támaszkodó, külön lemezes ügyfélkört építsünk ki, melyre a korábbinál nagyobb figyelmet tudunk fordítani – mondta Kutnyászky Tamás, a cég ügyvezetője.

Hirdetés

– Miért jött létre a Lamitec?
– A Ge-Co úgy ítélte meg a piaci helyzetet, hogy itt az ideje, hogy saját lábra álljon és önálló profitcenterként működjön a lemezes divízió. A forgácsológépek forgalmazásával foglalkozó Ge-Co öt évvel ezelőtt bővítette portfólióját a lemezmegmunkáló gépekkel. A jó minőségű szerviz-szolgáltatások miatt nagyon jó a Ge-Co megítélése a piacon, az üzletág a forgácsoló divízió kistestvéreként fejlődött. Most érte el azt a méretet, amelyben önállóvá válhat.

– Milyen gépeket forgalmaznak?
– Hengerelt lemeztábla feldolgozó gépeket, illetve cső- vagy idomacélok megmunkálására alkalmas berendezéseket. Egyik kiemelt partnerünk az Egyesült Államokban működő Omax, amelyik vízvágó berendezéseket gyárt. Az ismert német Weinbrenner márkát is mi forgalmazzuk, emögött a cég mögött egyébként a török a Bajkál nevű vállalat áll. Azzal, hogy megvásárolták Weinbrennert németországi piaci részesedést szereztek. A német licenc alapján gyártott gépeket is kedvelik a partnereink. Szintén török beszállítók az Akyapak akik hengerítőket és különböző profilhajlítókat gyártanak. A spanyol GEKA gépeit is árusítjuk, ők a fémmegmunkáló „ironworkers” területen erősek. Ezek olyan kombinált berendezések, amelyek idomacél vágására, darabolására és lyukasztására alkalmas hidraulikus működtetésű eszközök. Egy lengyel lézervágó-gyártóval is tárgyalunk. A termékportfólió bővítésére azért van szükség, mert nagy termelékenységű integrált gyártósorokat is akarunk leszállítani a megrendelőinknek. A lézervágóval és a hozzá kapcsolt kiszolgáló egységekkel már komplett cellákat tudunk kialakítani. A gyártásban manapság már nem ritka egy olyan élhajlító berendezés, amelyen automatizált az adagolás és a darabelvétel. A robotok által végzett munkát azok az ügyfelek választják, akik nagyon nagy mennyiségben dolgoznak fel lemezalkatrészeket. A gyártási minőség és sebesség biztosítás érdekében vesszük fel a kínálatba a lengyel lézervágó berendezéseket, amelyekkel partnereink biztosítani tudják piaci versenyelőnyüket.

– Milyen a magyar lemez-megmunkálási piac?
– Az elmúlt húsz évben nagyon sokat fejlődött. A profi berendezések nagy értékűek, komoly szerviz és technológiai támogatást igényelnek. A feldolgozással foglalkozó cégek gyorsan elsajátították az új technológiákat és beruháztak a szükséges berendezésekbe, míg a gépgyártók különféle piaci megoldásokat választottak ügyfeleik kiszolgálására. Vannak kis létszámú, jobbára kereskedelemmel foglalkozó képviseletek és néhány nagy gyári képviselet, akik magas színvonalú szerviz és háttér támogatást nyújtanak.

Éves szinten rendre minimum tíz százalékos bevétel növekedést akarnak elérni
Éves szinten rendre minimum tíz százalékos bevétel növekedést akarnak elérni

– Milyen célokat tűzött ki maga elé a Lamitec?
– Technológiai integrátorként akarunk az ügyfelek számára komplett megoldásokat kínálni. Automatizált gyártó egységeket tudunk a jövőben szállítani az ügyfeleknek, mindezt egy őszi eseményen meg is fogjuk mutatni.

– Milyen változást hoz az, hogy külön cégbe szervezték a lemezmegmunkáló gépek forgalmazását?
– A váltással az a legfőbb célunk, hogy kilépjen az üzletág a fő tevékenységet adó forgácsolástechnika árnyékából. Arra számítunk, hogy fokozni tudjuk a piaci jelenlétet a lemezmegmunkáló gépek területén. Folyamatosan növekvő árbevételt akarunk elérni. A célok elérése érdekében másfélszeresére növeltük a létszámot. Külön hangsúlyt fektetünk a megfelelő alkatrész utánpótlásra és a fogyóeszközök készleteinek kezelésére is, ezért a készlet értéket megnöveltük. Az ügyfeleink nagyon magas színvonalú háttérkiszolgálás szoktak meg, ennek részeként például az alkatrész utánpótlást online tudják lebonyolítani. Az üzletág abban fejlődik majd, hogy az alkatrész ellátottságot egy korszerű felhasználói felületen szolgáljuk ki. Itt egyrészt nyomon tudja követni mindenki a megrendelésének az állapotát, valamint szerviz-hibabejelentést is tehet, a munkalapok is visszakereshetőek. Ennek érdekében komoly fejlesztést hajtott végre a cég: minden általunk forgalmazott termékhez és a fogyó alkatrészekhez egy B2B ügyfélportálon keresztül biztosítunk rendelési lehetőséget.

– A jövőben milyen bevételnövekedést akarnak felmutatni?
– Éves szinten rendre minimum tíz százalékos bevétel növekedést akarunk elérni. Remélem, ez az érték kezdetben nagyobb is lesz és ahogy növekszünk folyamatosan tudjuk majd a portfóliónkat is bővíteni.

Kiemelt Partnereink