Beszállítók Hol tart az additív gyártás?

Hol tart az additív gyártás?

autopro.hu/D.Á. | 2020.10.05 04:21

Hol tart az additív gyártás?

Fotó: EOS

A 3D nyomtatásban élen járó EOS egy éve kinevezett vezérigazgatója édesapjához hasonló lelkesedéssel és víziókkal vette át annak helyét. Többek között ezekről, eddigi tapasztalatairól, cége és a szektor céljairól és a COVID-19 okozta hatásokról számolt be Marie Langer.

Hirdetés

Az EOS profilja

Az céget Dr. Hans Langer alapította 1989-ben azzal a céllal, hogy a gyártóknak világszerte fejtörést okozó prototípus-készítési folyamatokat megreformálja, ami sikerült is – az EOS a világon elsőként állt elő olyan anyagépítő megoldásokkal, sztereolitográfiás és lézeres szinterelési rendszerek.

Az új vezető tervei

Marie Langer célja, hogy a vállalatot korábbi eredményeihez méltó nívón tartsa, és hozzájáruljon az iparág mai nehéz kihívásainak megoldásához. A gazdasági növekedésen túl Langer környezeti és társadalmi hozzájárulást is fel kíván mutatni. Elmondta, a 3D nyomtatásban élen járnak, a technológiát elterjedté és fenntarthatóvá teszik, de ez önmagában nem elég – rendszereik fontosak a jövő elosztott termelési sémákra épülő, intelligens gyárainak megvalósításához.

Édesapjával ellentétben Marie pszichológiai háttértudással bír, így a tisztán műszaki megközelítéssel szemben előnye, hogy az emberi viselkedés ismeretét vezetői szerepében kamatoztatni tudja. Mindemellett technológiával körülvéve nőtt fel, így nem idegen számára az additív gyártás. Szerinte az iparág rengeteg szóbeszéddel, frusztrációval és varázslattal jár. Hogy valaki igazán megértse ezt a szakterületet és felismerje a lehetőségeit, először az technológia iparosításán kell dolgoznia – fenntartható folyamatokra, stabil digitális háttérre és folyamatosan javuló használhatóságra kell törekedni.

A koronavírus hatása

Felfutó technológia lévén a 3D nyomtatást számos fejlesztő igyekszik kiismerni, tökéletesíteni, ami jelentős mértékű ipari felhasználáshoz vezetett, és akadémiai körökben is terítéken van. A széles körű ipari elterjedéshez azonban a technológia és a felhasználók képzettsége is magasabb szintre kell, hogy lépjen.

Langer tapasztalatai szerint mikor a járvány globális méreteket öltött, előtérbe került a rugalmas gyártás és a dinamikus beszállítói láncok kérdése. Ahogy a gyárak ellátása összeomlott, a felső vezetőknek fel kellett készülniük egy lokalizáltabb termelési szemlélet kialakítására is.

A – főleg polimer – technológiája iránti növekvő érdeklődést észlelve az EOS számos céget segített PPE orvosi eszközök gyártását elindítani. Langer izgatott volt, hogy cége megoldásai segíthettek ebben a nehéz helyzetben, amelyben a gyártóknak hirtelen kellett kiaknázniuk a technológia rejtette lehetőségeket.

A vírus, mint „közös ellenség“ Langer szerint az együttműködést nagyban elősegítette – több egyeztetés és nagyobb csapatszellem a jellemző ilyenkor. Langer a közös munka nagy hívének tartja magát.

Természetesen az anyagépítő szektor sem kerülhette el járvány negatív hatásait. A gyenge világgazdaság következtében a tőkebefektetések is visszaestek, azonban Langer szerint cége technológiája megoldást kínálhat ebben a helyzetben, és egy következő krízisre jobb felkészülést biztosíthat.

Az okos gyár

Az additív megoldások talán legnagyobb lehetősége a jövő egyedi termékek tömeges gyártására és digitális technológiákra alapozó gyárainak megalkotása, amelyekben a kölcsönözhető szolgáltatások is nagy szerephez jutnak majd. Ennek érdekében az EOS nagy összegeket fektetett a konnektivitásba.

Az intelligens gyártás terjedésével probléma lesz, hogy nem minden cég osztja meg szívesen adatait, amelyek a mesterséges intelligenciával és gépi tanulás útján hatékonyabb termelést eredményeznének.

A holnap kérdése

Az EOS-t, és az egész ipart foglalkoztató legnagyobb kérdés, hogy miként lehet szintet lépni. A szereplők a kiadásaikat igyekeznek mérsékelni, így kevésbé érdekeltek additív technológiába fektetni, amíg az nem tud elég kedvező darabköltséget felmutatni. A fejlődést azonban a befektetések hiánya hátráltatja a versenyképességet. Langer tervei szerint az EOS lesz az első, amely felnő ehhez a kihíváshoz, amely felé megosztott vezetői stílussal tereli a vállalatot – áll az IndustryWeek cikkében.

Kiemelt Partnereink