Beszállítók Ha nem érti az Ipar 4.0-t, a Continental nemcsak elmagyarázza, meg is mutatja – interjú Keszte Róberttel

Ha nem érti az Ipar 4.0-t, a Continental nemcsak elmagyarázza, meg is mutatja – interjú Keszte Róberttel

Pardavi Mariann | 2018.01.30 09:30

Ha nem érti az Ipar 4.0-t, a Continental nemcsak elmagyarázza, meg is mutatja – interjú Keszte Róberttel

A Continental budapesti gyára kinyitotta ajtóit a kisvállalkozások, a potenciális beszállítói előtt. A projektben részt vevők megtudhatják például, hogyan segítik a gyártást a robotok, hogyan zajlik a gép-gép kommunikáció a vállalatnál. A program végén a kkv-k minősítést kapnak, melynek révén könnyebben tudnak fejlesztési pályázatokhoz jutni. Dr. Keszte Róbert ügyvezető igazgató számolt be a részletekről.

Hirdetés

– Az Ipar 4.0-t, ami a negyedik ipari forradalomra utal, mindenki máshogyan értelmezi attól függően, mely technológiákat használja. A Continental számára mit jelent az Ipar 4.0?
– Számunkra az Ipar 4.0 mindenek előtt a korszerű termékek előállításához alkalmazott korszerű gyártástechnológiát, hatékonyságot és versenyképességet jelent, melyben az ismétlődő feladatokat robotokra és mesterséges intelligenciákra bízzuk.

– Milyen előnyökkel jár a negyedik ipari forradalom adta technológiák használata?
– Az Ipar 4.0-tól minőségjavulást, költségcsökkenést és munkatársaink elkötelezettségének növekedését várjuk. A jövőben munkatársaink olyan, nem automatizálható feladatokat fognak végezni, melyeket csak emberi szellemi képességgel és ügyességgel lehet ellátni.

– A vállalat is bekerült az Ipar 4.0 Mintagyár Projektbe, vagyis egyike annak az ötösnek – a Festo-AM Kft., a Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft., az Eltec Holding Kft., és a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. mellett –, ahol a kisvállalkozások vezetői, dolgozói személyesen nézhetik meg a folyamatokat, tehetik fel kérdéseiket. A kiválasztott öt gyár jövőbeni feladata, hogy a magyarországi, feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kkal megismertessék a negyedik ipari forradalom innovatív megoldásait, szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokból milyen előnyökre számíthatnak. Mit vár a programtól a Continental?
– Ez egy fontos mérföldkő a gyár életében, külső megmérettetés arról, hogy hol tartunk a környezetünkhöz képest. Lehetőség, hogy megmutassuk a világnak, de leginkább a magyar kkv-knak, hogy merre indultunk el, hogy mi mit értünk a gyártás digitalizációjában. A gazdasági racionalitáson túl társadalmi felelősségvállalás is számunkra a GINOP-1.1.3-16 Ipar 4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt, hiszen részt veszünk a már meglévő magyarországi és potenciális beszállítóink fejlesztésében. Gyakorlati képzéseket szervezünk, továbbá felsőoktatási intézményekkel is együttműködünk.

Ezeket a technológiákat ismerhetik meg a kkv-k a Continentalnál:

  • Gyártás vizualizáció, MES – Manufacturing Execution System (termelési adatok és erőforrások adatok valós idejű gyűjtése és megjelenítése)
  • Ellátási lánc vizualizáció (gyáron belül és az ellátási lánc szereplőinél az aktuális és várható készletek mennyiségének, valamint a készletek helyének, státuszának optimális esetben valós idejű megjelenítése)
  • Ellátási lánc kollaboráció (termelési tervek, készletadatok megosztása révén, lehetőség szerint szabványos elektronikus adatcserével VMI, CRP, EDI)
  • Ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálás: a piaci igények kielégítéséhez szükséges optimális készlet-, beszerzési és termelési tervek készítése ERP, SCM, Advanced Planning rendszerek segítségével
  • Big Data megoldások: nagy mennyiségű adat feldolgozása, elemzése, következtetések levonása, visszacsatolás a gyártás és minőségbiztosítás területén
  • Intelligens energiafelhasználás (korszerű energia monitoring és vezérlő rendszerek, fogyasztási csúcsok kisimítása, gépek készenléti állapotba állítása, hulladékhő hasznosítása)
  • Robotokkal támogatott gyártás, kollaboratív robotok
  • Korszerű raktár- és gyártáslogisztikai megoldások
  • Kis sorozatú- és egyedi gyártást támogató megoldások
  • Gép-gép kommunikáció
  • Kiterjesztett valóság alkalmazása karbantartásban, távoli segítségnyújtásban
  • Additív gyártástechnológiák, 3D nyomtatás
  • Gyors prototípus előállítás, vevők bevonása a prototipizálásba, egyidejű tervezés

– Hogyan kerülhetnek be a vállalathoz a kkv-k a Mintagyárak projekt során?
– Előzetes regisztráció alapján, amelyre már most is lehet jelentkezni a www.ipar4.hu oldalon. Az Ipar 4.0 bemutatók 2018-ban kora tavasszal indulnak.

– Milyen tudást sajátíthatnak el a kkv-k a projekt során?
– A projekt feladata a termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása, mely 2019 végéig tart és a konvergencia régióban működő termelő kisvállalkozások vehetnek részt benne. A részvételre jogosult kkv-k különböző, ingyenes szolgáltatásokat kapnak az Ipar 4.0 Mintagyáraktól, valamint a projekt költségvetéséből finanszírozott egyéb szolgáltatóktól.

– Mely tevékenységekre épül a projekt?
– Négy fő tevékenység az alapja, melyek a szemléletformálás, demonstráció, fejlesztés és minősítés.

– Mit takarnak ezek a tevékenységek? Hogyan profitálhatnak ebből a kisvállalkozások, beszállítók?
– A szemléletformálás kapcsán az IFKA, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által üzemeltetetett honlap, rendezvények, különböző média események segítségével irányítjuk a kkv-k figyelmét az Ipar 4.0 megoldások felé. A demonstrációs tevékenység során a kkv-k Ipar 4.0 demonstrációkon vesznek részt a mintagyárakban, a BME-n található Ipar 4.0 Technológiai Központban, valamint az Ipar 4.0 Országjárás bemutatóin. A mintagyárakban Ipar 4.0 rendszerszintű megoldások és annak bemutatása történik valódi termelési környezetben, a Technológiai Központban pedig műszaki-technológiai megoldásoké. Az országjárás a Technológiai Központhoz hasonló feladatot lát el, a mobil demonstrációs helyszín adta lehetőségek határai között. A fejlesztés szakaszba egy kritériumrendszer teljesítését követően 350-380 kkv léphet. Ezek a kkv-k egy moduláris felépítésű, ötnapos fejlesztési programban vesznek részt. A Mintagyárakban megismerkednek a korszerű termelésmenedzsment elvekkel és azok gyakorlati alkalmazásával, a Technológiai Központban pedig Ipar 4.0 fejlesztéseikhez szükséges műszaki megoldásokkal. Fejlesztési terveik készítéséhez módszertani és gyakorlati fejlesztés tervezési támogatást kapnak. A fejlesztés során a legjobb 50 kkv számára részletes fejlesztési terv, a további 300 kkv számára egyszerű fejlesztési terv készül. A minősítés szakaszba a fejlesztési szakasz lezárást követően lép a projekt. Az egyszerű fejlesztési tervvel rendelkező kkv-k Ipar 4.0 ezüst minősítést, a részletes fejlesztési tervvel rendelkező kkv-k Ipar 4.0 arany minősítést kapnak a projekt keretében. A minősítés birtokában a kkv-k előnyhöz jutnak az Ipar 4.0 fejlesztéseket támogató hazai és uniós pályázatokon.

Kiemelt Partnereink