Beszállítók Gyorsítja a fejlesztési munkát a Hankook hazai tesztközpontja

Gyorsítja a fejlesztési munkát a Hankook hazai tesztközpontja

Beck András | 2019.12.21 06:08

Gyorsítja a fejlesztési munkát a Hankook hazai tesztközpontja

Az első gyár melletti tesztépületben mind a tömeggyártás minőségének ellenőrzését, mind a fejlesztés alatti méretek tesztelését végzik.

Hirdetés

A teszteket az abroncsiparban szabványos célgépekkel végzik. Abroncs futás és élettartam tesztek, gördülési ellenállás, abroncs szerkezet vizsgálat is zajlik a központban. Az abroncsról készítenek különösen nagy felbontású fényképeket, amelyeket speciális programokkal ellenőriznek. Emellett a gyártásban lézerfényekkel online ellenőrzés is zajlik, a súlyellenőrzésen kívül.

Szélsőséges helyzetek

A gördülési ellenállást például egy temperálható helyiségben végzik, ezek 1-1,5 órán át tartanak. A tapadási felületről eltérő súlyterhelés mellett készítenek lenyomati képeket. Egy külön munkaállomáson különböző terheléseket, kanyarodást is szimulálnak. Itt az nézik, meg miként reagál az abroncs egyes szélsőséges helyzetekre. A Hankook belső szabályai egyébként 10-15 százalékkal szigorúbbak, mint az általános autóipari és nemzetközi közlekedésbiztonsági előírások.

Speciális programokkal ellenőrizik az abroncsokról készült fényképeket.
Speciális programokkal ellenőrizik az abroncsokról készült fényképeket.

Az átmérő, a szélesség ellenőrzése mellett roncsolási teszteket is végeznek. Ilyenkor addig futtatják a gumikat egy különleges gépen, amíg azok meg nem hibásodnak. A teszt során folyamatosan növelik a terhelést, a meghibásodás többnyire 200 százalékos vagy nagyobb terhelésnél következik be. A nagy sebességű futásteszteken 450 kilométer/órás sebességig tudják gyorsítani az abroncsonkat.

Kopásteszt

A kopásteszten egy nap alatt 1100 kilométert futnak a gumiabroncsok, ezzel az abnormális vagy problémás kopásokat tudják kiszűrni a mérnökök. A kopásképből pedig a várható élettartamra vonatkozó adatokat nyernek ki.

A tesztközpontban végzett ellenőrzések nagy előnye, hogy ugyanolyan külső körülmények között meg lehet őket ismételni.
A tesztközpontban végzett ellenőrzések nagy előnye, hogy ugyanolyan külső körülmények között meg lehet őket ismételni.

Fejlesztési munka

A tesztközpontban végzett ellenőrzések nagy előnye, hogy ugyanolyan külső körülmények között meg lehet őket ismételni. A közúti vagy tesztpályás ellenőrzéseknél ez nem így van, hiszen a sofőr reakcióideje és az időjárás is lényeges befolyásoló tényező.

A hannoveri európai technológiai központ irányításával zajlik a Hankook prémium kategóriás abroncsainak a fejlesztése, a tesztközpont is azért itt kapott helyet, mert a fejlesztési fázisok között nagyon gyorsan, pár napon belül már tesztelhető is egy-egy újfajta abroncs.

A laboratórium rendelkezik ISO 17025 akkreditációval.
A laboratórium rendelkezik ISO 17025 akkreditációval.

A laboratórium rendelkezik ISO 17025 akkreditációval, az elvégzett tesztek megfelelnek a nemzetközi követelményeknek. A tesztépületben dolgozó mérnökök szorosan együttműködnek az európai kutatás-fejlesztési központtal, a Magyarországon kinyert adatok pedig fontos szerepet töltenek be és nagy segítséget nyújtanak a Hankook innovációs törekvéseiben.

Kiemelt Partnereink