Beszállítók Gyermekmunkát alkalmazott a Hyundai beszállítója

Gyermekmunkát alkalmazott a Hyundai beszállítója

autopro.hu/E.M. | 2022.10.13 08:21

Gyermekmunkát alkalmazott a Hyundai beszállítója

Fotó: Smart Alabama LLC

A hatóságok megbírságolták a Hyundai és a Kia koreai üzemeltetésű alkatrész-beszállítóját, az SL Alabama LLC-t és egy munkaerő-közvetítőt is, mert az említett vállalat fiatalkorúakat foglalkoztatott gyárában.

Hirdetés

Az SL Alabama elleni eljárás augusztusban azután indult el, hogy a Reuters júliusban beszámolt a Hyundai tulajdonában lévő Smart Alabama LLC-nél folyó gyermekmunkáról. Az amerikai munkaügyi minisztérium (DOL) közleménye szerint az SL Alabama üzemében 13-15 éves munkásokat találtak, ezért a koreai SL egységéhez tartozó vállalatot mintegy 30 ezer dollárra bírságolták.

„Vizsgálatunk megállapította, hogy az SL Alabama elnyomó gyermekmunkát folytatott” - mondta Kenneth Stripling, a DOL birminghami bér- és munkaidőosztályának igazgatója. A szabályozó hatóság elmondása alapján az SL Alabama azonban beleegyezett, hogy új ellenőrzési és képzési programokat hajtson végre.

Az Alabama állambeli DOL egy külön közleményben azt jelentette be, hogy összesen mintegy 35 ezer dollárnyi polgári jogi bírságot szabtak ki az SL Alabamára és a JK USA munkaerő-kölcsönző cégre, mert megsértették a gyermekmunkára vonatkozó törvényeket.

Nem vállalják a felelősséget

Az SL Alabama a Reuters-nek adott nyilatkozatában azzal próbált védekezni, hogy az ügynökség közvetített olyan alkalmazottakat, akik nem voltak elég idősek a munkához.

A szabályozó hatóságok szerint az üzemeltetők azonban akkor is felelősek a jogsértésért, ha az illegális alkalmazottakat harmadik fél közvetíti. „A munkáltatók felelősek azért, hogy tudják, kik dolgoznak a létesítményeikben” - áll a DOL közleményében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink