Beszállítók Folytatja magyarországi beruházásait a thyssenkrupp Components

Folytatja magyarországi beruházásait a thyssenkrupp Components

Pörge Béla | 2021.01.22 07:22

Folytatja magyarországi beruházásait a thyssenkrupp Components

Fotó: thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

Marc De Bastos Eckstein a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezetője értékelte az autopro.hu-nak a vállalat 2020-as évét. A cégre komoly hatással volt a koronavírus-járvány, de összességében pozitívan tekint a thyssenkrupp Components a mögöttünk hagyott esztendőre.

Hirdetés

A koronavírust leszámítva mi volt a legfontosabb esemény a thyssenkrupp életében 2020-ban?

Azt hiszem, 2020-ra aligha lehet gondolni a járvány nélkül: egyrészt emellett minden más esemény kevésbé fontosnak tűnik, másrészt 2020-ban minden a járvány tükrében értelmezhető és értelmezendő jól. Idén például a budapesti E/E (elektromos és elektromechanikus) kompetenciaközpontunk új irodába költözött, ez a többlépcsős folyamat jelenleg is tart, hiszen például a laborok áttelepítése egy új helyszínre a folyamatos működés fenntartásával komoly feladat. Az új laborjaink a járványhelyzet kihívásainak is megfelelnek, hiszen a berendezések nagy része távolról vezérelve a lehető legkevesebb személyes jelenlét és beavatkozás mellett is hatékonyan, megbízhatóan és folyamatosan működtethetők lesznek.

Hogyan hatott a koronavírus-járvány a vállalat magyarországi életére?

A járvány miatt elég kalandos volt 2020. Sok nehézséget kellett leküzdenünk, a COVID-19 alaposan átírta a terveket. A legfontosabb, a hosszú távú előretekintés változatlan maradt, így bármilyen meglepően is hangzik, összességében pozitívan szemléljük a folyamatokat. Tudjuk, hogy vannak hullámhegyek és hullámvölgyek is, de alkalmazkodunk a körülményekhez, és összességében most is rendben megyünk előre. Vállalatunk több mint kétszáz éves és megtapasztalt sokféle sikert és nehézséget. Jó a csapatunk, nem is kérdés, hogy úrrá leszünk a mostani kihívásokon is.

Globálisan több elbocsátási hullámról is lehetett hallani idén, ezek mennyire érintették a magyar thyssenkrupp állományát? Hogyan változott a cégnél dolgozók létszáma idén?

Üzemeink a világ legmodernebb egységei közé tartoznak, rendkívül rugalmasan képesek reagálni a piaci szükségletekre, és az elektromos autózás igényeire is felkészültek. A járvány ezzel együtt is komoly kihívások elé állított bennünket és a thyssenkrupp minden munkatársa komoly áldozatokat hozott a járványidőszakban, hogy ne kelljen elbocsátani senkit a kollégák közül. Hosszú távon tervezünk, vállalatunk nem számol leépítéssel Magyarországon és nincsen tudomásunk olyan körülményről sem, amely ezt indokolná. Ma már négy telephelyen 2300 munkatársunk van az országban.

Milyen beruházásokat hajtottak végre ebben az évben a vállalatnál?

A thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. húsz éve van jelen Magyarországon: Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak; Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készítenek. A vállalat Győrben futómű-összeszerelő üzemet működtet. A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektromechanikus) kompetencia-központjában pedig elektromechanikus „okos” kormányrendszerekhez fejlesztünk szoftvereket, valamint újszerű kormányrendszer-koncepciókat dolgozunk ki, mint amilyen például a Steer-by-Wire (mechanikus helyett csupán elektronikus összeköttetést biztosító kormányrendszer) magas szinten automatizált vagy önvezető rendszerekhez. Az elmúlt húsz évben mintegy 50 milliárd forintot fektettünk be, az idei leglátványosabb beruházás a fejlesztőközpont már említett költözése volt, ami egy több lépcsős folyamat és jelenleg is tart. A pécsi beruházásunkat a kialakult helyzet miatt fel kellett függesztenünk, de rendszeresen újraértékeljük a piaci körülményeket, hogy lássuk, mikor racionális a beruházás folytatása.

Hogyan értékelné a 2020-as évet a magyarországi thyssenkrupp szempontjából? Mennyire írta át a válság a korábbi terveket?

A válság minden vállalatnál, így a thyssenkruppnál is alaposan átírta a terveket, de pontosan ezek a helyzetek azok, amik megmutatják, rugalmasan működik-e a vállalat. Azt gondolom, nagyon jól helytálltunk, ezért például nem kellett senkit sem elküldenünk, ugyanakkor nagyon értékes tapasztalatokra is szert tettünk. Összességében pozitívan látom a teljesítményünket.

Milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek a következő évre? Mit várnak 2021-től?

Így, egy világjárvány közepette nem szívesen adunk közre rövidtávú terveket, hiszen sok mindent megváltoztathatnak a körülmények. Hosszú távon gondolkodunk előre, Magyarország továbbra is fontos befektetési területünk, a budapesti E/E kompetencia központunk jelenleg is bővül, most jelentettük be, hogy Veszprémben 80 fős mérnöki irodát nyitunk. A másik fontos helyszín Pécs, ahol majd folytatni szeretnénk a beruházásunkat.

Mennyiben befolyásolja a válság a digitalizációs, robotikai fejlesztéseket a vállalatnál?

A thyssenkrupp Magyarországon a válság nélkül is a legmodernebb technológiákat alkalmazta a fejlesztésben és a gyártásban is. Üzemeink már az Ipar 4.0 alapján gyártanak és robottechnológiára épülnek. Ezzel együtt a válság várhatóan újabb lökést adhat majd a fejlesztéseknek.

Kiemelt Partnereink