Beszállítók Fenntarthatósági kezdeményezek sorát támogatja hazánkban a Schaeffler

Fenntarthatósági kezdeményezek sorát támogatja hazánkban a Schaeffler

autopro.hu | 2021.05.28 10:18

Fenntarthatósági kezdeményezek sorát támogatja hazánkban a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler négy konkrét célkitűzéssel a teljes értéklánc mentén támogatja a klímavédelmi célokat. Debrecenben a vállalat vákuumdesztilláló készülék telepítésével évente mintegy 2000 köbméter vizet, Szombathelyen pedig intelligens LED világítással 330 háztartás éves energiafogyasztását takarították meg a tavalyi évben.

Hirdetés

A fenntarthatóság, mint vállalati érték, évek óta jelen van a Schaeffler Csoport tevékenységében, és stratégiájának is kiemelt részét képezi. A közelmúltban az Egyesült Nemzetek Szövetsége a világ 50 vezető fenntarthatósági és klímavédelmi vállalkozása közé választotta a vállalatcsoportot. A kezdeményezés közös célja az ENSZ által a fenntartható fejlődésre vonatkozóan kitűzött 17 cél elérése.

A hatékony klímavédelem nagyfokú rugalmasságot és alkalmazkodóképességet igényel. A világ egyik vezető autóipari és ipari beszállítójaként a Schaeffler környezetbarát folyamatokkal járul hozzá a fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

Specifikus célok

Négy konkrét célkitűzésével a Schaeffler a teljes értéklánc mentén hozzájárul a klímavédelmi célokhoz: 2030-ra szén-dioxid-semleges termelést, 2024-ig 100 gigawattórányi energiahatékonyság-növekedést szeretnének megvalósítani, 2024-re pedig energiaellátásukat 100 százalékban megújuló forrásokból biztosítják majd. Emellett 2030-ra kitűzött céljuk az édesvízfelhasználásuk 20 százalékos csökkentése.

Zöld Schaeffler program Debrecenben

A Schaeffler Debrecen a Zöld Schaeffler nevű, sokrétű intézkedéscsomag segítségével csökkenti környezeti hatásait. A program kiterjed például parkosításra és vákuumdesztilláló készülék üzembe helyezésére is. A környezetvédelem jegyében továbbfejlesztik az irodai szelektív hulladékgyűjtést, elektromos kézszárítókat szerelnek fel, illetve növényi alapú festék használatával optimalizálják a nyomtatókat. Sőt, a vállalat jövőre már kerékpárral is elérhető lesz, és elektromos töltőállomás létrehozásával is ösztönzik a munkavállalókat a környezettudatos közlekedési formák használatára.

Idén a legjelentősebb lépésük a vákuumdesztilláló készülék üzembe helyezése, amellyel évente mintegy 2000 köbméter vizet takarítanak meg. A hosszútávú költséghatékonyság mellett további környezetvédelmi hatása a projektnek, hogy a víztisztító berendezésből kinyert vízzel locsolnak majd a telephely parkjában, amivel közel 24 háztartás éves vízfelhasználásának megfelelő mennyiségű vizet takarítanak meg. Mindez segíti a Schaeffler Csoport célját, mely szerint 2030-ig 20 százalékkal csökkentik az édesvíz-felhasználást.

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler Debrecen mindemellett intelligens világítási rendszert használ a gyártási területeken, ennek köszönhetően tavaly 263 háztartás éves energiafelhasználását takarították meg. Ebben az évben további energiahatékonysági intézkedéseket vezetnek be, például energiahatékony elszívórendszerek telepítését és SMART épületüzemeltetési megoldások bevezetését. „A fenntarthatóság és a környezetvédelem kiemelt szerepet játszik vállalatunk stratégiájában, amit erőforrásaink hatékonyabb felhasználásával, környezeti fenntarthatósággal és a megújuló energiaforrások alkalmazásával kívánunk elérni” - emelte ki Szabó Péter, a Schaeffler debreceni telephelyének ügyvezetője.

Sokrétű intézkedéscsomag Szombathelyen

Szombathelyen a fenntarthatósági intézkedések három fő célhoz járulnak hozzá: szén-dioxid-semleges termelés, nagyobb energiahatékonyság, megújuló források használata.

A vállalat intelligens LED-világítási koncepciókat vezetett be, emellett optimalizálják a fűtési- és sűrített levegős rendszereket, valamint a termelési létesítményeket, így jelentős energiamegtakarítást érnek el évről évre. Emellett hűtőtelepükön folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre a villamosenergia-felhasználás csökkentése érdekében, így például a téli időszakra szárazhűtőt telepítettek.

„A nagyobb energiahatékonyság és a megújuló energiák egyre jelentősebb mértékű használata nemcsak klímavédelmi besorolásunkat befolyásolja, hanem a világ éghajlatát is javítja. Ezért infrastruktúránkat is energiahatékony módon működtetjük, miközben a termelési célokat is szolgáljuk. Telephelyünkön a termelési területek világításának korszerűsítése folyamatos: 2020-ban 19.114 négyzetméternyi területet korszerűsítettünk, ennek keretében a fémhalogén világítást LED-es világításra cseréltük. Ezzel összesen 330 háztartás éves energiafogyasztását takarítottuk meg. 2021-ben terveink szerint a termelőterületeken megvalósítjuk a 100 százalékban LED-es világítást” - részletezte Szigeti Tibor, a Schaeffler szombathelyi telephelyének ügyvezetője.

Számos energiahatékonysági intézkedést vezetnek be a 2021 őszén elkészülő második szombathelyi Schaeffler üzemben is, ahol e-mobilitással kapcsolatos alkatrészeket gyártanak majd. Az üzemben 100 százalékban zöld energiát fognak használni, hasznosítják az esővizet, fotovoltaikus rendszert, valamint korszerű fűtési- és hűtési technológiát alkalmaznak majd. Ezenkívül a már meglévő széleskörű e-autós és e-kerékpár töltőhálózat bővítése is folyamatosan zajlik. A közeljövőben átadásra kerülő, zöldmezős beruházásként megvalósuló e-mobilitással kapcsolatos komponenseket gyártó új üzem és a több, mint 3300 főt foglalkoztató jelenlegi üzem közötti mindennapos közlekedés is döntően elektromos járművekre épül. Szintén az új beruházással kapcsolatos – a dolgozói érdekképviselettel egyetértésben meghozott - egészségvédelmi intézkedés keretén belül, az új üzem teljes területén nem-dohányzó munkahely lesz. A CO2-semleges termelés megvalósulásához járul majd hozzá a hővisszanyerő szellőztetőrendszer és a sűrített levegős kompresszorok hulladékhőjének alkalmazása is. A környezeti fenntarthatóságot szolgálja az épületet körülvevő zöld terület, a robot fűnyírók használata, ezenfelül az épület belső takarítása is robotgépekkel történik majd.

Kiemelt Partnereink