Beszállítók Félvezetőbeszerzésről állapodott meg a Vitesco

Félvezetőbeszerzésről állapodott meg a Vitesco

autopro.hu/V.M. | 2023.06.01 13:17

Félvezetőbeszerzésről állapodott meg a Vitesco

Fotó: Continental

A hajtásrendszerek részegységeit gyártó Vitesco Technologies szilícium-karbid termékek beszerzéséről állapodott meg az amerikai Onsemi félvezetőgyártóval. A több mint tíz évre szóló, 1,75 milliárd euró értékű szerződéssel a német autóipari beszállító az elektrifikációs komponensekhez szükséges félvezetők ellátását szeretné biztosítani.

Hirdetés

Az amerikai Onsemi és a Continentalból kivált Vitesco közti együttműködés több szinten történik majd. A megállapodás egyrészt tartalmazza a szilícium-karbid termékek szállítását 1,75 milliárd euró értékben, másrészt a partnerek közösen fognak befektetni az Onsemi termelőkapacitásaiba – a Vitesco egészen pontosan 230 millió eurót. Ezenfelül a vállalatok együtt fognak dolgozni a járművekbe tervezett inverterek optimalizálásán.

Az Onsemitől beszerzett félvezetőket a Vitesco inverterekbe és hajtóegységekbe készül beépíteni. A szilícium-karbid használatával növelhető az inverterek és az elektromos motorok hatásfoka, ami magasabb teljesítmény, gyorsabb töltés és nagyobb hatótáv elérését teszi elérhetővé.

Egy további előnye a technológiának, hogy az inverter mérete kisebb lehet. Továbbá annak hűtőrendszerét kisebbre lehet tervezni az alacsonyabb hő formájában jelentkező energiaveszteség miatt.

A jövőre készülve

A Onsemi megrendelői között van már a Volkswagen, a BMW, a Hyundai-Kia, ahogy a kínai Zeekr is. A vállalat már több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az autóipari félvezetők gyártásában.

Andreas Wolf, a Vitesco Technologies vezérigazgatója szerint az energiatakarékos szilícium-karbid félvezetők iránti kereslet nagy növekedés előtt áll. „Ezért szükséges számunkra, hogy hozzáférést nyerjünk a teljes szilícium-karbid értéklánchoz a Onsemivel kooperálva. Ezzel a befektetéssel biztos ellátásunk van egy kulcsfontosságú technológiából a következő tíz évre és azon túl.”

A piaci trendeket figyelve a Vitesco már az előző években is tett azért, hogy elegendő szilícium-karbid félvezető álljon rendelkezésére akkor, mikorra igazán felfut az elektromos autók termelése. A vállalat tavaly az Infineonnal állapodott meg szilícium-karbid félvezetők beszerzéséről, továbbá az akkor részletesen nem ismertetett megállapodás szerint fejlesztésben is együtt fog működni a német chipgyártóval. Ezenfelül még 2020-ban a japán Rohm Semiconductorrel is beszállítói megállapodást kötött – idézi fel az electrive.com.

Változik a kereslet

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Vitesco 2022-ben először bonyolított le egymilliárd eurónál nagyobb forgalmat elektrifikációs termékeinek értékesítésével. A beszállító akkor jelezte, hogy az e-mobilitási megoldásai egyre fontosabb bevételforrássá válnak, amit alátámaszt, hogy a tavaly kapott megrendelések értékének mintegy háromnegyedét elektrifikációs termékekre irányulók adták.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink