Beszállítók Felvásárlással erősít az önvezetésben a Bosch

Felvásárlással erősít az önvezetésben a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2022.04.17 12:17

Felvásárlással erősít az önvezetésben a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch német autóipari beszállító felvásárolja az angliai Cambridge-ben székhellyel rendelkező Five önvezető technológiai vállalkozást, ezzel támogatva azon törekvését, hogy Európa élen járó autonómvezetési vállalataként pozícionálja magát.

Hirdetés

Az Egyesült Királyságban hat helyszínen, összesen mintegy 140 munkatárssal működő Five felvásárlása kapcsán Dr. Markus Heyn, a Bosch Mobilitási megoldások üzletágának elnöke elmondta: „Szükségünk van a Five-ra, hogy lendületet adjunk a biztonságos automatizált vezetést célzó szoftverfejlesztésünknek, és hogy vásárlóinknak európai technológiával szolgálhassunk.”

A Five több, a felvásárlására ajánlatot tevő vállalat közül választotta partnerének a Bosch-t, ami az akvizícióról szóló sajtóanyagában a legerősebb európai játékosként hivatkozik magára a négyes szintű, vagyis közel teljesen autonóm vezetési rendszerek fejlesztésében.

Erős szoftveres kompetenciák

A 2016-ban alapított Five felhőplatformok szakértőivel, biztonságtechnikai, robotikai és gépi tanulási szakemberekkel dolgozik négyes szintű önvezetési rendszerek fejlesztésén. A startup jelenleg egy felhőalapú fejlesztési és tesztelési platform elkészítésén dolgozik, amit az önvezető járművek szoftverének fejlesztésében használhatnak fel. A program képes valós, tesztjárművekből származó adatok elemzésére, fejlett tesztelési forgatókönyvek generálására, illetve egy olyan szimulációs környezetet nyújt, ami lehetővé teszi a rendszerek rendkívül gyors validálását.

Élen az önvezetésben

A még hatósági jóváhagyásra váró akvizíció lezárulta után a Five és a Bosch önvezetési szoftverek fejlesztésével foglalkozó csapatait egybe vonják majd össze.

A felvásárlás a Bosch-t egy lépéssel közelebb viszi ahhoz, hogy konszolidálja piaci pozícióját az autonóm vezetés területén. Nemsokkal korábban a vállalat felvásárolt egy másik önvezető technológiai céget, az Atlatec-et, ami magas felbontású digitális térképekre specializálódott. A Bosch szerint ez egyedi pozícióba helyezi, mivel egyedüliként lesz képes az önvezetés minden építőelemét kínálni az aktuátoroktól kezdve a szenzorokon, térképeken és szoftvereken át egészen a fejlesztési megoldásokig.

Stratégiai terület

A Bosch egy stratégiai üzleti területként kezeli az önvezetést. A vállalat kettős megközelítést folytat: egyrészt személyautókhoz fejleszt vezetéstámogató, legfeljebb SAE harmadik szintbe sorolható rendszereket, melyek segítenek a vezetést kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni. Másrészt magasabb automatizáltságot nyújtó önvezető rendszereken is dolgozik, melyek a jövőben flottajárművekben juthatnak szerephez.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink