Beszállítók Faalapú akkumulátort fejleszt a Northvolt

Faalapú akkumulátort fejleszt a Northvolt

autopro.hu/V.M. | 2022.07.28 14:17

Faalapú akkumulátort fejleszt a Northvolt

Fotó: Northvolt News

A svéd Northvolt akkumulátorgyártó a finn Stora Ensóval összefogva kíván olyan fenntartható akkumulátorcellát kifejleszteni, mely anódjához az alapanyagot észak-európai erdőkből nyerték ki.

Hirdetés

Az alapanyag egészen pontosan a fákból kivont ligninből nyert szén lesz. A lignin a szárazföldi növények sejtfalában található, és a fák anyagtartalmának 20-30 százalékét teszi ki szilárd kötést biztosítva. Jelenleg az egyik legnagyobb megújuló szénforrásnak számít.

A papír és bioalapú termékeket előállító Stora Ensóval közös fejlesztéssel a Northvolt célja az első olyan nagy volumenben készülő akkumulátorcella megalkotása, ami kizárólag Európából származó nyersanyagokat tartalmaz, ezáltal a költségeket és a karbonlábnyomot is csökkentve.

A Stora Enso a ligninen alapuló anód-alapanyagával, a Lignode-dal, míg a Northvolt az akkumulátorgyártási és fejlesztési tudásával fog hozzájárulni a projekt sikeréhez.

A Stora Enso 2015 óta a dél-finnországi Sunila üzemében állít elő lignint, és később lehetséges, hogy a Lignode nagy volumenű termelése is itt fog zajlani.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink